Nádejná ministerka vnútra sa stretla s Kiskom, hovorili i o kauzách

TA3 SITA TASR
24.4.2018 15:49

Denisa Saková, ktorú Smer-SD nominoval na ostro sledovanú pozíciu ministerky vnútra, sa v Prezidentskom paláci stretla s prezidentom Andrejom Kiskom. Ten ju do tejto pozície ešte musí vymenovať. Doterajšia štátna tajomníčka rezortu neprezradila podrobnosti zo stretnutia, označila ho ale za veľmi korektné s tým, že sa rozprávali aj o aktuálnych kauzách. Saková pripomenula, že v rezorte pracovala desať rokov a poprosila novinárov, aby ju hodnotili až podľa jej krokov.

Premrhaná príležitosť

Prezident Andrej Kiska nie je spokojný s nomináciou Denisy Sakovej na post ministerky vnútra. Vymenovať ju však musí. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook, tiež hovorí o premrhanej príležitosti. "Povedal som to pánovi premiérovi a hovorím to verejne, ako prezident nemám právomoc nevymenovať individuálneho člena vlády, ale nomináciu dlhoročnej štátnej tajomníčky z Kaliňákovej éry považujem za premrhanú príležitosť," povedal Kiska.

Považuje za neprijateľné ignorovať požiadavky ľudí na reformy v rezorte vnútra a v polícii. "Vrátane zásadných a presvedčivých personálnych zmien," doplnil. Vládna väčšina podľa prezidenta stále nepochopila, čo sa na Slovensku po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej skutočne stalo.

Ľudia čakajú jasný signál

"Nepochopila, že sa úplne rozsypala aj tak mizerná dôvera ľudí v záujem a schopnosť nášho štátu zaistiť im ochranu a spravodlivosť. Nechce rozumieť, že prinavrátenie tejto dôvery potrebujeme všetci, bez ohľadu na politické zaradenie," opísal prezident.

Vláda podľa hlavy štátu ani Sakovej nomináciou "nedokázala vyslať presvedčivý signál, že so snahou zabojovať o dôveru verejnosti to myslí vážne". Ľudia podľa prezidenta čakajú jasný signál, ktorý by ukázal ochotu zmeniť štýl vládnutia. "Aktuálnu nomináciu na ministerku vnútra za takýto signál nepovažujem," uzavrel.

Smer má na tento post právo

O Sakovej sa vo svojom poslednom facebookovom príspevku pochvaľne vyjadril aj expremiér Robert Fico. Podľa neho je profesionálka, ktorá dlhodobo pôsobí v tomto rezorte, čo vytvára dobrý predpoklad na to, že svoju funkciu zvládne.

"Môžem potvrdiť, že predsedníctvo strany Smer-SD dnes schválilo nomináciu Denisy Sakovej na post ministra vnútra. Chcem zopakovať, že strana Smer-SD má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy právo obsadiť tento post a akékoľvek spochybňovanie tejto procedúry je popretím demokratických princípov," uviedol Fico.

Dehonestoval požiadavku aktivistov?

Nomináciu Sakovej považuje SaS za cynický úškľabok Roberta Fica a premiéra Petra Pellegriniho nespokojným občanom so stavom vecí verejných v krajine. "Smer-SD podľa očakávania vybral ministra vnútra len zo svojho vnútorného okruhu, bez akejkoľvek ambície ponúknuť Slovensku človeka, ktorý svojím životným príbehom a postojmi zaujme širšiu verejnosť v kritickej situácii, keď sa dôvera v Policajný zbor prepadá," tvrdia liberáli. Sakovú vzhľadom na jej službu pod Robertom Kaliňákom považujú za jeho nasledovateľku.      

Podľa SaS Fico "dehonestoval požiadavku aktivistov, aby nový minister vnútra bol viac ako len bábkou v rukách Roberta Kaliňáka". Liberáli tvrdia, že v tejto súvislosti sa Fico vyjadril, že ak má verejnosť právo hovoriť politickej strane do výberu ministra, potom ministra životného prostredia môžu pokojne vybrať aj medvede. "Keby medvede rozhodovali o ministrovi vnútra, nevybrali by horšie ako Smer-SD po dlhých dňoch rokovaní a hľadania vhodného človeka," dodali.     

Post ministra vnútra sa uvoľnil po tom, čo odstúpil Tomáš Drucker. Rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rezort dočasne vedie premiér Peter Pellegrini. Smer-SD pravidelne pripomína, že prezident musí vymenovať kandidáta, ktorého mu predloží predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok