Planéta oslavuje, Deň Zeme si pripomíname už takmer polstoročie

TA3 SITA
22.4.2018 10:58

Celý svet si pripomína Deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje práve 22. apríla. Jeho cieľom je pripomenúť si závislosť ľudstva na zdrojoch, ktoré nám poskytuje naša planéta. Deň Zeme upozorňuje, že tieto zdroje nie sú nevyčerpateľné a preto ich treba chrániť.

Planéta oslavuje, Deň Zeme si pripomíname už takmer polstoročie
SITA/AP

Pripája sa stále viac ľudí

Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a pripomíname si ho od roku 1970. Iniciátorom bol environmentálny aktivista a senátor USA zo štátu Wisconsin Gaylord Nelson. Neskôr sa táto iniciatíva rozšírila po celom svete a pripája sa k nej stále viac ľudí.

Skupina Earth Day Network rozhodla, že do roku 2020 bude kampaň Dňa Zeme zameraná na globálnu environmentálnu a klimatickú gramotnosť. Cieľom je zabezpečiť, aby bol každý žiak a študent na celom svete environmentálne a klimaticky gramotný, pripravený konať a uvedomele sa angažovať v rámci komunít.

Čistenie riek a chodníkov

Ministerstvo životného prostredia pripravuje každoročne na Deň Zeme prostredníctvom svojich rezortných organizácií – Štátnej ochrany prírody a Slovenskej agentúry pre životné prostredie množstvo aktivít, ako čistenie vodných nádrží či upratovanie okolia.

Zapájajú sa do nich aj správy národných parkov, chránených krajinných oblastí či samosprávy miest a obcí, ktoré organizujú čistenie brehov riek, prírodných rezervácií či náučných chodníkov od odpadu. Sadia sa aj stromčeky, pre deti sa robia náučno-zábavné programy s cieľom vzbudiť záujem o životné prostredie a svoje okolie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok