Experti prišli do Sýriskej Dúmy hľadať dôkazy o chemickom útoku

TA3 TASR
21.4.2018 16:56

Do sýrskeho mestá Dúma prišiel tím expertov z Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Ich úlohou je vyšetriť, či v meste skutočne došlo k údajnému chemickému útoku. Vzorky, ktoré na mieste odobrali odošlú na analýzu do Holandska.

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú. Moskva podľa nej očakáva, že odborníci z OPCW uskutočnia nestranné vyšetrovanie incidentu v Dúmá a čo najskôr predložia objektívnu správu. Zároveň vyzvala západné krajiny, "aby sa zdržali krokov, ktoré by bránili snahám o zistenie pravdy o provokácii vo východnej Ghúte zo 7. apríla". Hovorkyňa pripomenula, že experti sa vydali na miesto 11 dní po tom, čo prišla žiadosť z Damasku, čo Rusko považuje za "neprijateľné".

Informáciu o tom, že 7. apríla bolo mesto Dúmá vystavené útoku chemickými zbraňami, zverejnil rad sýrskych proopozičných a západných médií, ako aj mimovládne organizácie vrátane sýrskych záchranárov z Bielych prílb, pričom  zodpovednosť zaň pripísali vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho spojencom - Rusku a Iránu. Všetci obvinení to však opakovane popreli.

Uplynulý víkend v noci na sobotu uskutočnili USA, Británia a Francúzsko raketové útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli odpoveďou na údajný chemický útok v Dúmá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok