Severokórejčanom otvárajú oči kapitalistické telenovely

SITA
10.5.2012 16:42

Jedným z dôsledkov je, že Pchjongjang musel upustil od svojho tvrdenia, že Južná Kórea je na tom ekonomicky horšie ako Severná. Juhokórejské telenovely totiž tento pilier štátnej propagandy spravili neudržateľným.

Severokórejčanom otvárajú oči kapitalistické telenovely
SITA

Stále viac a viac Severokórejčanov nedodržiava prísne vládne pravidlá ohľadom prístupu k vonkajším informáciám, ktoré ostro kontrastujú s oficiálnou vládnou propagandou. Vyplýva to z americkej štúdie zverejnenej v stredu. Obyvatelia chudobného komunistického štátu zanietene sledujú juhokórejské filmy a populárnu hudbu ako aj zahraničné rozhlasové a televízne vysielanie, čo v konečnom dôsledku mení ich pohľad na ich južného suseda a dokonca na Spojené štáty, uvádza správa konzultačnej spoločnosti InterMedia.

"V roku 2012 môžu Severokórejčania získať viac informácií zo zahraničia prostredníctvom viacerých druhov médií a zdrojov než kedykoľvek predtým a rovnako sa už menej boja zdieľať tieto informácie s inými," vyplýva zo štúdie. Tú si objednalo americké ministerstvo zahraničia a zakladá sa na 10-ročnom výskume uskutočnenom v spolupráci s utečencami, cestovateľmi a dezertérmi zo Severnej Kórey vrátane priamych rozhovorov so 650 dospelými v rokoch 2010 a 2011.

Nový líder Kim Čong-un nepriniesol žiadny náznak uvoľnenia kontroly, ktorá udržuje takmer všetkých 23 miliónov Severokórejčanov odrezaných od internetu a zabezpečuje, že rádiá a televízie chytajú len vládne kanály. Avšak Severokórejčania berú veci do vlastných rúk, odkedy tragický hladomor v 90. rokoch prinútil krajinu z dôvodu prístupu k zahraničnej pomoci čiastočne otvoriť svoju hranicu s Čínou. "Pokročilé mediálne technológie ako mobilné telefóny, počítače, MP3 prehrávače a USB kľúče si začali v značnej miere nachádzať svoju cestu do KĽDR, predovšetkým medzi vyššou vrstvou," zistila štúdia. Jedným z dôsledkov je, že Pchjongjang musel upustil od svojho tvrdenia, že Južná Kórea je na tom ekonomicky horšie ako Severná. Juhokórejské telenovely totiž tento pilier štátnej propagandy spravili neudržateľným.

Severná Kórea patrí k najizolovanejším štátom sveta, kde za porušenie zahraničného informačného embarga hrozia prísne tresty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok