Zomrela bývalá prvá dáma USA, odmietla ďalšiu liečbu

TA3 TASR
18.4.2018 06:19

Vo veku 92 rokov zomrela bývalá prvá dáma USA a aktivistka za gramotnosť Barbara Bushová. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na hovorcu rodiny Jima McGratha.

Mala zdravotné problémy

Bushová, manželka 41. prezidenta Georgea H.W. Busha, zomrela v utorok, spresnil hovorca. Už nejaký čas sa necítila dobre a odmietala ďalšiu liečbu. Svoje posledné dni života chcela stráviť v "upokojujúcom prostredí" s rodinou. Bushová bola v nemocnici pre srdcové zlyhanie a chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. V roku 2009 jej pri operácii nahradili srdcovú chlopňu a dlho sa liečila aj na Gravesovu-Basedowovu chorobu, teda na ochorenie štítnej žľazy.

obit-barbara-bush-47327-61a11ef5a3d849429c2cf3f12c1a2570_7f000001-c5b7-43de.jpg

Jej syn a exprezident Bush vo vyhlásení uviedol, že on a celá rodina sú zarmútení smrťou matky. Dodal: "Duše členov našej rodiny sú pokojné, lebo vieme, že taká bola aj jej duša." Syn ďalej napísal: "Moja matka bola úžasná prvá dáma a žena, ako žiadna iná. Priniesla svetlo, lásku a gramotnosť miliónom ľudí." A pokračoval: "Naša matka v nás udržiavala činorodosť a rozosmievala nás až do úplného konca."

Bola ženou aj matkou prezidenta

Bielovlasá pani Bushová bola jednou z iba dvoch prvých dám USA, ktoré sa stali zároveň aj matkou prezidenta. Ďalšou bola Abigail Adamsová, manželka Johna Adamsa a matka Johna Quincyho Adamsa, napísala agentúra AP. Bushovej syn George W. Bush bol zvolený za prezidenta v roku 2000 a v úrade strávil dve funkčné obdobia, ako 43. prezident USA.

Vďaka priamosti a správaniu bez pretvárky bola v čase vládnutia svojho manžela ešte populárnejšia než on. Do upiateho Washingtonu priniesla babičkovský štýl - často sa objavovala so svojím typickým tesným náhrdelníkom z falošných perál a svoje šediny a vrásky vôbec neskrývala. Ukazovala tak, že nie je ani trochu márnomyseľná.

Za Georgea H.W. Busha sa vydala v roku 1945. Mali spolu šesť detí a boli manželmi dlhšie, než akýkoľvek iný prezidentský pár v amerických dejinách. Svojho muža nazývala "môj hrdina". "Mala som najlepšie zamestnanie v Amerike," napísala Bushová v pamätiach z roku 1994, keď opisovala obdobie v Bielom dome. "Každý jeden deň bol zaujímavý, prínosný a niekedy jednoducho len zábavný," uviedla v knihe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok