Napraví sa pokrivený obraz. Politici reagujú na Gašparov koniec

TA3 TASR SITA
17.4.2018 16:26

Policajný prezident Tibor Gašpar prežil zásadnú rekonštrukciu vlády, v rámci ktorej skončil minister vnútra Robert Kaliňák aj koniec jeho nástupcu, krízového manažéra Tomáša Druckera. Napokon však neustál dlhodobý tlak médií a účastníkov masových protestov a po dohode s premiérom Petrom Pellegrinim na konci mája končí vo funkcii. Pozrite si, ako na túto informáciu reagujú politici koalície a opozície.

Vláda má začať pracovať

"Odchod Gašpara je minimum, vláda už musí začať pracovať," reagoval na Gašparov koniec prezidentský palác. "Privítal som, že premiér sa rozhodol začať robiť poriadky v rezorte vnútra osobne. Avizovaný odchod policajného prezidenta Gašpara ku koncu mája považujem za nevyhnutnú podmienku, aby sa vláda Petra Pellegriniho mohla pokúsiť upokojiť situáciu v spoločnosti. Je absurdné, že sme boli týždne zaseknutí v diskusii o odstúpení policajného šéfa len preto, že pán Gašpar premeškal všetky ako-tak dôstojné príležitosti odísť. Výber osoby nového ministra vnútra bude veľmi dôležitý. Od ráznosti krokov v rezorte vnútra, od schopnosti presadiť do vedenia polície dôveryhodných ľudí závisí dôveryhodnosť celej vlády. Nový minister musí posilniť garancie nezávislosti a nestrannosti vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aj množstva nevyriešených káuz. Mesiac po menovaní vlády je už naozaj najvyšší čas prevziať zodpovednosť, pohnúť sa ďalej a riešiť nakopené problémy. Ľudia očakávajú jasné signály, že politici ich nespokojnosť, rozhorčenie a príčiny nedôvery v štát pochopili," uviedol Andrej Kiska na sociálnej sieti.

Mohol by odísť ešte skôr

Koaličný Most-Híd považuje rozhodnutie premiéra za konštruktívne, ním zvolený krok označila vládna strana za potrebný. "Ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. 

"Koniec Tibora Gašpara je veľké víťazstvo ľudí vytrvalo požadujúcich jeho odchod. Avšak zbytočné naťahovanie času do konca mája považujeme za zbytočné zahrávanie sa s dôveryhodnosťou polície. Tibor Gašpar je škodou policajného zboru a preto by v ňom nemal zostať už ani minútu," uviedol šéf OĽaNO Igor Matovič. Nie je žiaden dôvod na to, aby Tibor Gašpar ďalší mesiac a pol zostával vo funkcii policajného prezidenta, povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko s tým, že takto sa vynárajú podozrenia, že zostáva preto, aby ešte niečo pozametal. "Mal odstúpiť okamžite," uviedol Galko.

KDH sa tiež nepozdáva, že Gašpar neskončí skôr. "Robert Fico rezignoval zo dňa na deň a svet ani Slovensko sa nezrútilo. Argumentácia, že rýchle odstúpenie policajného prezidenta by znamenala destabilizáciu policajného zboru je nepoctivá. Pôsobenie Tibora Gašpara v pozícii policajného prezidenta ešte mesiac a pol vzhľadom na aktuálne okolnosti je neprípustné. Preto požadujeme, aby odstúpil najneskôr k 1. máju," uvádza sa v stanovisku strany.

Prvý dobrý krok?

Koniec Tibora Gašpara vo funkcii policajného prezidenta je podľa poslanca za hnutie Sme rodina Milana Krajniaka dobrý prvý krok, ktorý predseda vlády Peter Pellegrini urobil. Ďalší vývoj situácie v spoločnosti podľa neho bude závisieť od toho, či skutočne dôjde k obmene vo vedení policajného zboru. "Vzhľadom na to, že nie je ustanovený prvý policajný viceprezident, dokážem chápať, že si chce Pellegrini nechať čas, aby si situáciu vo vedení policajného zboru premyslel," povedal Krajniak. Podľa neho by sa policajným prezidentom mal stať človek, ktorý nebude závislý na nikom zo zákulisia.

Anton Hrnko zo SNS dúfa, že sa polícii do odchodu Gašpara z funkcie policajného prezidenta podarí vyriešiť prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako povedal, mala by to byť Gašparova ambícia. „Aspoň by mal naznačiť, kde treba hľadať aktéra vraždy,“ povedal. Podľa Hrnka Gašpar zanecháva políciu v lepšej kondícii ako ju prevzal. „Verím, že očistí svoje meno od kritiky ľudí, ktorí jeho prácu neoprávnene kritizovali,“ dodal Hrnko.

Skončí na konci mája

Policajný prezident Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra. "Dohodli sme sa s pánom prezidentom policajného zboru, že aj vzhľadom na aktuálnu situáciu a uvedomujúc si potrebu stabilizovať situáciu a ukľudniť to pnutie, zbaviť políciu toho, aby bola neustále pod tlakom médií a bola spochybňovaná jej činnosť, sme sa dohodli, že na pozícii policajného prezidenta skončí," uviedol Pellegrini s tým, že Gašpar skončí k 31. máju tohto roka.

Gašpar podľa jeho slov nemôže skončiť hneď, lebo ide o bezpečnostnú zložku štátu a premiér a dočasný minister vnútra musí zabezpečiť obranyschopnosť a bezpečnosť v štáte. "Nemôžem svojím rozhodnutím destabilizovať policajný zbor," uviedol Pellegrini. Policajný zbor dnes totiž nemá jedného viceprezidenta a druhý je práceneschopný. Policajný zbor podľa Pellegriniho Gašparovým odchodom prichádza o profesionála. Gašpar potvrdil, že napĺňa sľub, ktorý dal, že ak sa dohodne s ministrom vnútra na odchode, odíde. Svojím odchodom chce dosiahnuť, aby policajný zbor mohol fungovať bez atakov, politizácie "a bez toho, čo malo značný dopad na to, v akej klíme sa v polícii pracuje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok