Gréci nevedia zložiť vládu, na rade je socialista Venizelos

TA3, SITA
10.5.2012 13:35

Po neúspešnom pokuse konzervatívcov a radikálnej ľavice zostaviť kabinet, je na rade socialista Evangelos Venizelos. Jeho strana PASOK skončila v predčasných voľbách tretia. Šanca, že sa mu podarí zostaviť vládu je však minimálna.

Gréci nevedia zložiť vládu, na rade je socialista Venizelos
SITA

Grécky prezident Károlos Papoúlias vo štvrtok poverí zostavením vlády lídra socialistov Evángelosa Venizélosa, ktorého Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) skončilo v nedeľňajších voľbách ako tretie. Predseda druhej najúspešnejšej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) Aléxis Tsípras totiž v stredu večer oznámil, že jeho pokus o sformovanie vlády zlyhal.

"Dostanem mandát a budem pokračovať v úsilí," vyhlásil Venizélos. Prvý pokus patril víťazovi volieb a lídrovi konzervatívnej Novej demokracie (ND) Antónisovi Samarásovi. Ak sa vládu nepodarí sformovať ani Venizélosovi, prezident zvolá zástupcov všetkých parlamentných strán a naposledy sa pokúsi o vytvorenie vlády národnej jednoty. V prípade neúspechu budú vypísané ďalšie voľby, ktoré by sa mohli konať už v júni.

Nová demokracia vyhrala voľby so ziskom takmer 19 percent hlasov. Socialisti z hnutia PASOK dostali hlasy 13,2 percenta zúčastnených voličov a prepadli sa tak až na tretie miesto. Ako druhá so ziskom 16,7 percenta skončila SYRIZA. Dve hlavné proreurópske strany ND a PASOK budú v gréckom 300-člennom parlamente disponovať 149 poslancami.

Do zákonodarného zboru sa prebojovalo ešte päť menších politických subjektov. Patrí medzi ne aj neonacistický Zlatý úsvit, za ktorý hlasovalo sedem percent voličov a bude mu patriť 21 kresiel. Pravicoví Nezávislí Gréci budú mať 33 poslaneckých miest, Grécka komunistická strana 26 a Demokratická ľavica obsadí 19 kresiel. Strany, ktoré sú proti záchranným balíkom spojeným s úspornými opatreniami, budú disponovať dokopy 151 kreslami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok