Na prihlásenie filmov na festival Azyl zostáva posledný mesiac

17.4.2018 11:07

Festival krátkych minútových a päťminútových filmov a videoklipov Azyl sa po 6 ročnej odmlke opäť ozýva. Prihlásenie filmov do súťažných kategórií je otvorené do 15. mája. Víťazov jednotlivých kategórií budeme poznať 23. júna na Art Film Fest Košice 2018.

Na prihlásenie filmov na festival Azyl zostáva posledný mesiac

Platforma pre začínajúcich tvorcov

Festival Azyl je priestorom pre filmárov, profesionálov i amatérov na prezentáciu ich tvorby. Takto už diváci spoznali dnes už známe režisérske mená ako Jonáš Karásek, Enrik Bistika či Viliam Csino. Zo súťažných kategórií si tvorcovia môžu zvoliť medzi minútovými filmami, päťminútovými filmami a videoklipmi. Pre diela, ktoré nesplnia časový limit a presiahnu dĺžku päť minút, ale ich autori by ich napriek tomu radi predstavili verejnosti, bude určená nesúťažná kategória. Na festivale uvítajú aj hrané filmy, dokumenty, animované filmy, experimentálne filmy aj videoklipy. “Festival Azyl má víziu vytvoriť platformu pre začínajúcich tvorcov filmov a videoklipov. Môžu tu prezentovať svoju prácu, konfrontovať sa s inými dielami a v neposlednom rade pre tých najlepších je to cesta ako sa zaradiť k profesionálom,” zhodnotil manažér festivalu Viliam Štrelinger.

Veľkou tohtoročnou novinkou je nadviazanie spolupráce s medzinárodným filmovým festivalom Art Film Fest Košice, kde budú môcť diváci vidieť výber najlepších filmov, a zároveň tu prebehne ocenenie autorov. Hlavné ceny udelí medzinárodná porota zložená zo zástupcov krajín Vyšehradskej štvorky. Slovensko v nej bude zastupovať režisér filmu Kandidát Jonáš Karásek a scenáristka, dramaturgička a profesorka na Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Zuzana Gindl-Tatárová.  „Festival Azyl sme po rokoch úspešne oživili a teší ma, že diváci si budú môcť pozrieť projekcie práve na Art Film Feste v Košiciach. Minútové filmy sú podľa môjho názoru disciplína, v ktorej môže každý začínajúci filmár ukázať, čo je v ňom,“ povedal o festivale jeho riaditeľ Maroš Hečko.

Projekcie aj v zahraničí

Počas predchádzajúcich ročníkov prihlasovali autori festivalu Azyl stovky filmov, ktoré videli desiatky tisíc návštevníkov webovej stránky, ale tiež filmových festivalov doma aj v zahraničí (Florencia, Amsterdam, Pozege, Vilnius, Londýn či Rio de Janeiro). Aktuálne plánujú organizátori projekcie v partnerských krajinách - v Čechách, Maďarsku a Poľsku.

Prihlásení tvorcovia sa môžu pokúsiť zabojovať o niektorú z hodnotných cien ako napríklad možnosť profesionálnej postprodukcie svojich diel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok