Inšpektorov nevpustili na miesto chemického útoku, nemali vraj povolenie

TA3 TASR
16.4.2018 19:20

Inšpektorom z Organizácie pre zákaz chemických zbraní zabránili ruskí a sýrski predstavitelia vo vstupe na územia, kde sa údajne odohral chemický útok zo strany režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Informoval o tom generálny riaditeľ OPCW Ahmet Üzümcü.

Bezpečnostné problémy

Ruskí a sýrski predstavitelia, ktorí sa s expertmi OPCW stretli v Damasku, odmietnutie vstupu na územie mesta Dúmá odôvodnili údajnými "pretrvávajúcimi bezpečnostnými problémami, ktoré treba najskôr vyriešiť". Inšpektorom OPCW Rusi a Sýrčania namiesto návštevy Dúmy ponúkli 22 údajných svedkov, s ktorými sa môžu porozprávať. Üzümcü napriek tomu dúfa, že inšpektorov jeho organizácie pustia do mesta čím skôr.

O nevpustení expertov na chemické zbrane do Dúmy informoval už predtým námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov, podľa neho bolo však dôvodom to, že inšpektorom chýba povolenie zo strany sekretariátu Organizácie Spojených národov. Riabkovove slová niektoré médiá interpretovali tak, že snahu o vyslanie expertov do Dúmy torpéduje OSN, podľa šéfa OPCW jej však naopak bránia sýrski a ruskí predstavitelia. Rusko aj Sýria pritom vyslanie tímu OPCW do Sýrie oficiálne privítali.

Desiatka lekárov

Sýrska štátna televízia odvysielala rozhovory s takmer desiatkou sýrskych lekárov a zdravotníkov tvrdiacich, že v meste Dúmá nenašli žiadne stopy po použití jedovatého plynu. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Televízia al-Ichbáríja odvysielala reláciu v nedeľu večer a zverejnila ju aj na svojom facebookovom účte. Respondenti v rozhovoroch uviedli, že v čase predpokladaného útoku 7. apríla boli v meste Dúmá.

Jeden z lekárov uviedol, že počul niekoho kričať "Chemikálie!". Nevidel však žiadnych ľudí, ktorí by mali symptómy spojené s vystavením chemickej bojovej látke. Iní lekári popisovali, že do podzemných úkrytov preniká prach spôsobujúci dusenie a príznaky spájané s chemickými zbraňami.

Údajný chemický útok popreli

Údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku si podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vyžiadal vyše 40 obetí a viac ako 500 zranených. Sýria a jej spojenec Rusko tieto informácie popierajú.

Po predpokladanom útoku chemickými zbraňami prevzala kontrolu nad mestom Dúmá sýrska armáda a obkľúčila jednotky povstalcov. Spojené štáty spolu s Britániou a Francúzskom podnikli cez víkend sériu raketových útokov na Sýriu v reakcii na údajný chemický útok na mesto Dúmá pri metropole Damask, napísala agentúra AP. Sýrska vláda odmieta obvinenia, že použila chemické zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok