Čína a Japonsko sa zbližujú, dôvodom je obchodná politika USA

TA3 TASR
16.4.2018 09:44

Po takmer ôsmich rokoch obnovili Čína a Japonsko rokovania o ekonomických a obchodných otázkach na najvyššej úrovni. Ku zlepšeniu vzťahov a prvému ekonomickému dialógu na vysokej úrovni od augusta 2010 dochádza v období, keď americký prezident Donald Trump hrozí dovoznými clami a vo svete rastie napätie z možného vypuknutia obchodnej vojny.

Čína a Japonsko sa zbližujú, dôvodom je obchodná politika USA
SITA/AP

Ekonomickému dialógu na vysokej úrovni v Tokiu v pondelok predsedali čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho japonský náprotivok Taro Kono. Zo strany Číny je to zároveň prvá návšteva ministra zahraničných vecí v Japonsku od roku 2009 s cieľom uskutočnenia bilaterálnych rozhovorov. Aj keď ani jedna zo strán rozhovory oficiálne nespájala s protekcionistickou politikou Donalda Trumpa, podľa analytikov sú dôvodom práve Trumpove kroky, ktoré nútia kľúčové ázijské ekonomiky k väčšej spolupráci.

Ešte pred svojím nástupom do prezidentského úradu Trump kritizoval ako čínsku, tak aj japonskú ekonomickú a obchodnú politiku, ktoré považuje "za neférové a poškodzujúce americké firmy". Pred niekoľkými týždňami varoval, že Spojené štáty sú pripravené uvaliť na viaceré čínske produkty dovozné clá a obmedziť čínske investície a len minulý týždeň zaútočil aj na Japonsko, ktoré, ako uviedol, svojou obchodnou politikou "Spojené štáty celé roky poškodzuje". Obidvoch krajín sa zároveň dotkli americké dovozné clá na oceľ a hliník.

Japonský premiér Šinzó Abe sa koncom týždňa stretne s Trumpom a očakáva sa, že budú rokovať aj o obchodných otázkach. V dôsledku Trumpovej politiky sa však zároveň zlepšili obchodné vzťahy v rámci ázijských krajín, čo tlak USA na ázijské ekonomiky oslabuje. Čína už stihla posilniť obchodné vzťahy s inými ázijskými krajinami na úkor USA, aj takými, ktoré sú spojencami Washingtonu. Okrem Japonska zlepšila obchodné vzťahy aj s Južnou Kóreou a k posilneniu ekonomických vzťahov došlo aj medzi Pekingom a Austráliou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok