Remišová upozornila na miliónové zákazky Nitranov od Transpetrolu

TA3 SITA
13.4.2018 15:01

Firmy z "nitrianskej skupiny" získali za posledné roky od jedinej štátnej firmy Transpetrol zákazky za zhruba 20 miliónov eur. Ako na tlačovej besede upozornila poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová, ani v jednom prípade nevieme detaily verejného obstarávania a často nie sú zverejnené ani zmluvy.

Remišová upozornila na miliónové zákazky Nitranov od Transpetrolu
SITA/Diana Černáková

Písal o tom aj Kuciak

Remišová poukázala na 4. apríl 2018, keď uzatvoril štátny podnik Transpetrol zmluvu na 2,6 milióna eur na výstavbu novej meracej stanice ropovodu s firmou B&R Construction s.r.o. "Zmluva nie je zverejnená, rovnako ako nie je známe ani žiadne verejné obstarávanie, ktoré by bolo na túto zákazku uskutočnené. Celkovo firma uzatvorila s Transpetrolom od decembra 2015 až doteraz päť zmlúv dokopy v hodnote viac než štyri milióny eur. Tržby firmy v období 2016-2017 boli podľa portálu Finstat 4,3 milióna eur, teda takmer rovnaké číslo," povedala Remišová s tým, že B&R Construction sídlila do konca roka 2015 v Nitre v nehnuteľnosti patriacej spoločnosti Bonul.

"Jedným z dvoch majiteľov a konateľov spoločnosti je Radomír Vailing. O tejto osobe písal aj zosnulý Ján Kuciak v článku s názvom: „Firmy okolo oligarchu Bödöra súťažili sami so sebou. U Petra Žigu a Ľubomíra Jahnátka“. Článok opisuje verejné obstarávania Slovenského vodohospodárskeho podniku, v ktorých medzi sebou súťažili personálne blízke firmy BEST-STAV, ALSPO SK, Bystrická stavebná, AZ GARDEN a SOLUM spol. s.r.o.

Zo zmluvy profitovala aj ďalšia firma

"Spoločným menovateľom v nich bol práve Radomír Vailing, ktorý dnes vlastní spoločnosť B&R Construction. Viaceré tieto firmy sídlili v budove Bonulu. Vailing je aj bývalým riaditeľom nitrianskeho hotela Zlatý kľúčik, ktorý je tiež spájaný s bödörovcami," priblížila.

Okrem spomenutých firiem podľa Remišovej profitovala zo zmluvy s Transpetrolom aj ďalšia firma blízka nitrianskej skupine bödörovcov: BEST-STAV, ktorá v roku 2014 uzatvorila s Transpetrolom zmluvu v hodnote 1,5 milióna eur. "Samotná firma Bonul uzatvorila od roku 2011 s Transpetrolom zmluvy v hodnote dokopy takmer šesť miliónov eur," uviedla.

Zákazky za milióny eur

"Tu však zákazky od Transpetrolu nekončia. Ešte vo februári sme sa venovali kauze Babindol, pri ktorej médiá upozornili na prepojenia babindolskej skupiny na bývalého ministra Jahnátka a podnikateľa Bödöra, ako aj policajného prezidenta Tibora Gašpara. V kauze Babindol vystupuje Robert Ďurica a jeho spoločnostiam sa darilo aj pri zákazkách pre Transpetrol. Jeho spoločnosť ROBI podpísala koncom októbra 2017 zmluvu na 2,5 milióna eur na výstavbu nádrže ropy. Jeho iná firma ROBI - Slovensko zas získala v roku 2014 dve zákazky v hodnote okolo 5,4 milióna eur, hoci mala predtým nulové tržby," uviedla.

"Ako vidíme, firmy z tejto nitrianskej skupiny získali za posledné roky od jedinej štátnej firmy zákazky za zhruba 20 miliónov eur. Ani v jednom prípade nevieme detaily verejného obstarávania a často nie sú zverejnené ani zmluvy," uviedla a dodala, že na tento problém upozorňuje OĽaNO už dlhodobo.

Zo štátu mali vytiahnuť viac

Podľa Remišovej nie je možné, aby v centrálnom registri zmlúv neboli zverejnené všetky zmluvy a niektoré štátne podniky sa vyhýbali povinnosti zverejňovať dokumenty z verejného obstarávania. "Vládnej koalícii zrejme táto prax vyhovuje, keďže ani po sľuboch exministerky Lucie Žitňanskej nie je na stole opravený infozákon," dodala.

"Okrem kšeftov s Transpetrolom vytiahol Bonul zo štátu od roku 2011 podľa informácií z centrálneho registra zmlúv viac ako 42 miliónov eur. Keď k tomu pripočítame firmy z celej "nitrianskej skupiny" môžeme hovoriť o sume viac než 100 miliónov eur," vyhlásila.

Zlatá baňa

Na margo medializovanej informácie, že lietadlá Spartan, ktoré kúpilo ministerstvo obrany, sa nezmestia do hangárov uviedla, že hangár sa bude prerábať a zákazku na projektovú dokumentáciu vyhrala bezpečnostná služba Bonul. "Tender vyhrala pred druhou firmou v poradí o desať eur. Scenár súťaže je podobný ako pri iných obstarávaniach, kde Bonul súťažil so spriaznenými firmami," dodala.

Pre niektorých podnikateľov je podľa Remišovej štát zlatá baňa. "Vidíme, že ich biznis model je založený najmä na obchodoch so štátom, k čomu potrebujete, samozrejme, aj dobré kontakty. A ja sa pýtam, koľko z podozrení a prepojení, o ktorých písal Ján Kuciak, začala vyšetrovať polícia z vlastnej iniciatívy? Zomrel novinár pre svoju prácu, vymenil sa premiér, vymenil sa minister vnútra, ale nič sa nezmenilo. Ako vidíme, kšefty pre správne firmy bežia ďalej a spravodlivosť neprichádza," vyhlásila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok