Briti sa Rusom ospravedlnili a zdôvodnili prehliadku lietadla

TA3 TASR
13.4.2018 08:45

Britské centrum pre bezpečnosť letov sa ospravedlnilo za nedávnu prehliadku lietadla ruskej spoločnosti Aeroflot na londýnskom letisku Heathrow a vysvetlilo jej príčiny. Informoval o tom ruský minister dopravy Maxim Sokolov.

Briti sa Rusom ospravedlnili a zdôvodnili prehliadku lietadla
SITA

Námestník britskej ministerky vnútra pre bezpečnosť a hospodársku kriminalitu Ben Wallace predtým informoval, že prehliadka ruského lietadla sa uskutočnila v rámci štandardných procedúr na ochranu pred organizovaným zločinom.

Incident sa odohral 30. marca, keď príslušníci britskej polície a colnej správy na letisku Heathrow urobili prehliadku lietadla spoločnosti Aeroflot chystajúceho sa na odlet do Moskvy. Posádka lietadla deklarovala, že to, ako britské úrady prehliadku vykonali, nezodpovedá praxi obvyklej v podobných prípadoch. Podľa britských úradov však išlo o bežnú prehliadku lietadla, ktoré priletelo z "vysoko rizikovej" krajiny.

K incidentu došlo v čase kauzy súvisiacej s otrávením bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú v dôsledku kauzy Skripaľ mimoriadne napäté. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v súvislosti s prehliadkou lietadla uviedla, že po Skripaľovej afére ide zo strany Británie o "ďalšiu provokáciu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok