Armáda je pripravená dať Trumpovi možnosti zásahu proti Sýrii

TA3 TASR
12.4.2018 07:44

Americký minister obrany James Mattis vyhlásil, že Spojené štáty nechcú ohľadom Sýrie podnecovať ďalšiu eskaláciu. Vláda plánuje pred prípadným útokom rokovať najskôr s Kongresom USA. Washington totiž nechce, aby sa situácia vymkla spod kontroly.

Ak prezident požiada

Podľa jeho slov USA stále vyhodnocujú informácie poskytnuté tajnými službami, týkajúce sa účasti sýrskeho prezidenta Bašára Asada na nedávnom údajnom chemickom útoku v meste Dúmá, pri ktorom zomrelo približne 70 civilistov. "Stále vyhodnocujeme informácie tajných služieb - našich aj spojeneckých," povedal Mattis s tým, že armáda je pripravená Trumpovi predložiť vojenské možnosti - ak to bude náležité alebo na žiadosť samotného prezidenta.

Rusko ostro skritizovalo Trumpov postoj k situácii a vyhlásilo, že sa nebude zúčastňovať na "twitterovskej diplomacii", narážajúc na jeho informovanie o závažných vojenských stratégiách prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Napätie stúpa

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu telefonicky hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vyzval ho, aby nepodporil pripravovanú ofenzívu, ktorá by mohla destabilizovať Sýriu a ohroziť jej bezpečnosť.

Damask i jeho spojenec Moskva spoločne tvrdia, že inkriminovaný útok chemickými zbraňami na mesto Dúmá bol falošný, pričom Kremeľ obvinil dobrovoľnícku organizáciu civilnej obrany Biele prilby zo zinscenovania tejto udalosti.

Európsky úrad pre kontrolu leteckej prevádzky Eurocontrol v súvislosti s narastajúcim napätím upozornil aerolínie, aby v oblasti východného Stredomoria zvýšili opatrnosť ohľadom možných úderov na Sýriu v nasledujúcich 72 hodinách. Bezpečnostná rada OSN na štvrtok zvolala neverejné zasadanie, na ktorom sa bude hovoriť o hrozbe vojenskej eskalácie v Sýrii. Schôdzu kabinetu ohľadom účasti na ofenzíve zvolala i britská premiérka Theresa Mayová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok