Druhé víťazstvo Slovenska, Kazachstan zdolali 4:2

SITA, TA3
9.5.2012 17:35

Slovenská hokejová reprezentácia dosiahla na 76. majstrovstvách sveta v helsinskej Hartwall Arene druhé víťazstvo, keď v stredu popoludní zdolala Kazachstan 4:2. V deviatom vzájomnom súboji si Slováci pripísali siedmy triumf, keď doteraz s týmto súperom prehrali len raz. V tabuľke H-skupiny majú hokejisti SR šesť bodov.

Slováci sa síce ujali vedenia už v 2. min vďaka dôrazu Graňáka, ale potom zverenci tréner Vladimír Vůjtka urobili množstvo chýb v rozohrávke a súper v 12. min vyrovnal, keď sa do streleckej listiny zapísal Rymarev. V druhej časti sa podarilo skórovať iba L. Hudáčkovi v presilovke. Na začiatku tretej časti vyrovnal Puškariov, no v 49. min dal víťazný gól T. Kopecký a ten istý hráč upravil v závere aj na konečných 4:2.

Najbližšie sa Slováci predstavia v sobotu 12. mája o 11.15 h SELČ proti Bielorusku. 

Výsledok - H-skupina:
Slovensko Kazachstan 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Góly: 2. Graňák (Šatan, L. Hudáček), 38. L. Hudáček (Graňák, Chára), 49. T. Kopecký (Baranka, Sekera), 60. T. Kopecký (Handzuš, Radivojevič) - 12. Rymarev (Novopašin, Šemelin), 44. Puškariov (Žajlauov, Upper) 
Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jablukov (Nem.), Jeřábek (ČR) - Dahmen (Švéd.), Šeľanin (Rus.), 3706 divákov 

Zostavy
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Marcel Haščák, Bližňák, Bartovič - od 21. min Marcel Hossa 
Kazachstan: Jeremejev - Novopašin, Šemelin, Jakovenko, Troščinskij, Fadejev, R. Savčenko, Kolesnikov, Korabejnikov - Puškariov, Upper, Žajlauov - Dudarev, Krasnoslobodcev, Rymarev - Bumagin, Poliščuk, Romanov - Voroncov, Savenkov, Spiridonov 

Slovenský tím začali v súboji proti nevýraznému Kazachstanu vynikajúco a už v 68. sekunde otvoril skóre obranca Graňák, ktorý na dva razy pretlačil puk za Jeremejeva po prihrávke od Šatana spoza bránky. Druhý gól mohli Slováci pridať v 11. min, keď Vydareného tečovaná strela prepadla za gólmana súpera a smerovala do bránky. Jeremejev však pohotovým zákrokom puk zachytil na bránkovej čiare, čo potvrdil aj viderozhodca. S pribúdajúcim časom začali Slováci kopiť chyby a aj Kazachstan si vytvoril niekoľko dobrých šancí. V 12. min Rymarev za bránkou oklamal pohybom obrancov aj gólmana J. Laca a vyrovnal - 1:1. Vedenie tímu SR mohli vrátiť Kopecký aj Sersen, no skóre sa nemenilo.

Na začiatku druhej časti pálil J. Mikúš vedľa, Marcel Hossa a Baranka len do brankára Jeremejeva. V 28. min mal veľkú šancu Tatar, ale puk z jeho hokejky zneškodnil súperov gólman. O chvíľu neskôr narobil Jeremejevovi problémy odrazený puk od korčule Spiridonova. V 38. min sa Slováci dočkali druhého gólu, keď L. Hudáček v presilovke prestrelil z ľavého kruhu brankára Kazachstanu -

Vlažný výkon Slovákov akoby pokropil živou vodou súpera, ktorý v 44. min opäť vyrovnal. Tlak hráčov Kazachstanu korunoval gólom do odkrytej slovenskej bránky Puškariov - 2:2. Zúfalé čakanie na tretí slovenský gól ukončil v 49. min T. Kopecký, ktorý po prihrávke Baranku poslal z prvej puk za chrbát Jeremejeva. Konečnú podobnú výsledku dal 14 sekúnd pred treťou sirénou opäť T. Kopecký.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Dnes sme prvýkrát nastúpili v úlohe favoritov, čo nám nesvedčí. Z našej strany to bol kostrbatý zápas, hra nemala plynulosť. Proti dobre brániacim Kazachom sme sa veľmi ťažko presadzovali. Sme radi za tri body, ktoré sme dnes získali. Napracovali sme sa na ich zisk viac, ako sme čakali. Kazachovia hrali v závere vabank."

Andrej Šajanov (tréner Kazachstanu): "Opäť sa nám nepodarilo zvíťaziť. Veľmi sme si želali uspieť v tomto stretnutí, bojovali sme do poslednej chvíle. Chýbalo nám ešte viac umenia, aby sme dotlačili puk do bránky. Pripravíme sa na ďalšie zápasy, v ktorých nás čakajú veľmi nároční súperi - Kanada, USA a Fínsko. Každý z nich môže hrať v semifinále, ale my sa pokúsime vyhrať."

Jerguš Bača (asistent trénera SR): "Do zápasu sme vstúpili veľmi dobre, dali sme rýchly gól. Postupne Kazachstan hru vyrovnal, my sme prvých dvadsať minút slabšie korčuľovali. Nebol to jednoduchý zápas, Kazachovia hrali v utorok vyrovnanú partiu s Bielorusmi, dlho mali šancu na víťazstvo. My sme boli pre nich ďalšia šanca na víťazstvo. Ťažko sme hľadali recept na ich obranu, našťastie sa nám to podarilo. Stále veríme v silu tohto tímu. Postupne sme sa dostali do tempa. Je potešujúce, že sme pri vedení 3:2 udržali náskok a štvrtý gól nás definitívne upokojil."

Zdeno Chára (obranca a kapitán SR): "Je ľahšie hrať proti kvalitným tímom ako proti takým súperom ako sú Kazachovia. Musíme sa stále držať nášho štýlu, dostávať puky na modrú čiaru a otvoria sa nám aj možnosti na prečíslenia. Ak začneme príliš premýšľať, potom sa útok zastaví a musíme sa nanovo rozbiehať. To, že nastupujem raz napravo a raz naľavo, mi nevadí, v Bostone hrám to isté. Je to údel, na ktorý som zvyknutý. Musím sa však sústrediť na to, aby som presne vedel, kedy mám ísť na ľad a za koho striedam. Je dobré, že máme teraz dva dni voľna. Vo štvrtok zregenerujeme, oddýchneme si a od piatka sa sústredíme na ďalšieho súpera."

Libor Hudáček (útočník SR): "Boli sme v odlišnej situácii ako v stretnutiach s favoritmi, kde sme mohli len prekvapiť. Proti Kazachom sme sa museli drať do útoku a dávať góly. Veľmi nám to nešlo, hrali sme staticky, chvíľami profesorsky. Súperovi sme sa prispôsobili. Prvá tretina bola z našej strany nemastná-neslaná, boli sme nervózni, po nej nás tréner upokojoval v šatni. Potom sme sa nakopli, zatlačili sme súpera, 'Kopec' (Tomáš Kopecký, pozn.) sa utrhol a dvoma gólmi rozhodol."

Tomáš Tatar (útočník SR): "Možno to vyzeralo, ako by nám chýbala motivácia. Kazachovia nás chceli uspať, boli stiahnutí v obrane, nepríjemne hrali vzadu, využili naše zaváhania a dali góly. Boli sme lepším tímom, ukázali sme kvalitu a vyhrali sme. Proti Kazachom sa nehrá ľahko, ale tri body sú dôležité."

Tomáš Kopecký (útočník SR): "Bol to jeden z tých ťažších zápasov na psychiku, aj médiá nás pred ním pasovali do úlohy favoritov. Ľahký súper však na týchto majstrovstvách nie je, snažili sme sa Kazachstan nepodceniť. Trochu na nás doľahla únava po troch ťažkých stretnutiach proti Kanade, Fínsku a USA, no v tretej tretine sme ukázali väčšiu vôľu po víťazstve. Vyhrali sme, treba sa tešiť, tri body sa rátajú. Potrebujeme si teraz oddýchnuť a načerpať psychické aj fyzické sily."

Michal Handzuš (útočník SR): "Začali sme trochu ustráchane, nehrali sme dobre, nekorčuľovali sme. Kazachovia zacítili, že môžu dnes zvíťaziť. Povedali sme si, že musíme viac korčuľovať. Bol to psychicky náročný zápas. Proti silným mužstvám môžeme uspieť, so slabšími musíme. Veľmi dobre hral útok Ďura Mikúša, postupne sa chytili aj ostatní. Možno sme nehrali dobre, ale na rozdiel od prvých duelov, ktoré chlapci zahrali skvele, máme tentoraz body. Víťazstvo je veľmi dôležité."

Michal Sersen (obranca SR): "Mali sme celkom dobrý úvod, ale po prvom strelenom góle sme sa akoby uspokojili a dovolili súperovi držať s nami krok. Zápasy proti takýmto tímom sú veľmi ťažké, každý s tým má skúsenosti. Ťažko sa prechádza cez piatich brániacich súperových hráčov v strednom pásme. Kazachovia boli celkom obratní, nepríjemní, ale nie silnejší ako my."

Viac informácií o Majstrovstvách sveta v hokeji sa dozviete na našej podstránke MS 2012

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok