Súd rozhodol o treste pre srbského ultranacionalistu Šešelja

TA3 TASR ČTK
11.4.2018 15:36

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj, obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti a z porušenia noriem vojnového práva, si vypočul rozsudok. Odvolacie konanie viedol Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály. Pred dvomi rokmi ho Senát Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu uznal za nevinného.

Súd rozhodol o treste pre srbského ultranacionalistu Šešelja
SITA/AP

Súd uznal vodcu srbských radikálov v niektorých ohľadoch trestne zodpovedným za podnecovanie k zločinom za vojny a uložil mu desaťročný trest väzenia, na ktorý ale Šešelj nebude musieť nastúpiť. Šešelj totiž strávil 11 rokov vo väzbe Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, pred ktorým sa konalo prvostupňové riadenie.

Na tribunále v Haagu sa dobrovoľne prihlásil už v roku 2003. V novembri 2014 bol dočasne prepustený do Belehradu, aby podstúpil liečbu rakoviny. Späť sa už nevrátil.

Šešelj sa ešte pred verdiktom súdu pre agentúru Associated Press vyjadril, že mu môže byť rozhodnutie MICT ukradnuté. "Verdikt ma nezaujíma. Pôjdem domov a dám si oddych," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok