Odborári v KIA sa nedohodli s vedením automobilky, hrozí štrajk

TA3 TASR
10.4.2018 15:08

Základná organizácia Odborového zväzu KOVO KIA Žilina vyhlásila v utorok štrajkovú pohotovosť po tom, čo sa s vedením automobilky Kia Motors Slovakia nedohodla na dodatku kolektívnej zmluvy na rok 2018.

Odborári v KIA sa nedohodli s vedením automobilky, hrozí štrajk
TASR

Mzdy a dodatková dovolenka

Podľa predsedu ZO OZ KOVO KIA Žilina Miroslava Chládeka by na základe poverenia členov štrajkovú nevyhlásili iba v prípade, že by firma akceptovala návrh odborov. "Čo sa, bohužiaľ, nestalo. Firma prišla s návrhom, ktorý nie je totožný s naším. Preto sme vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Zamestnanci sú označení nálepkami OZ KOVO na všetkých troch zmenách a chystáme ďalšie mítingy, stretnutia so zamestnancami, vysvetľovanie. V piatok máme naplánovaný pochod za spravodlivú mzdu. Ľudia sa zídu v závode na námestí, podá sa krátka správa o stave kolektívneho vyjednávania a pôjdeme spoločne k vrátnici," povedal Chládek po rokovaní s vedením automobilky.

Hlavné rozdiely medzi požiadavkami odborárov a ponukou zamestnávateľa sú podľa neho v tarifných mzdách. "Náš návrh je priemerne navýšiť tarifné mzdy zamestnancov o 84 eur, návrh zamestnávateľa je 70 eur priemerne. Takže rozdiel je 14 eur. Potom je rozdiel v dĺžke platnosti dodatku. Naďalej trváme na tom, aby dodatky boli podpisované na jeden rok. Firma chce dodatok podpísať na dva roky. Ďalší rozdiel je v takzvanej dodatkovej dovolenke. My navrhujeme pre zamestnancov, ktorí pracujú viac ako päť rokov jeden deň dovolenky navyše. Tým, čo pracujú viac ako 10 rokov dva dni dovolenky navyše a tým, čo pracujú viac ako 15 rokov tri dni dovolenky navyše. Firma navrhuje iba jeden deň pre zamestnancov, ktorí pracujú viac ako päť rokov," vysvetlil Chládek.

Rozdiel medzi ponukou a požiadavkami

"Kia Motors Slovakia aktuálne dlhodobým zamestnancom ponúka priemerné zvýšenie miezd o 107 eur mesačne, kým odborová organizácia žiada približne 117 eur. Rozdiel teda predstavuje iba 10 eur, kvôli ktorým odbory hrozia štrajkom. Keďže počas neho zamestnancom neprináleží mzda a ohrozené je aj vyplácanie bonusov naviazaných na produkciu, už po jednom dni štrajku by zamestnanci prišli o viac peňazí, než tvorí ročný rozdiel medzi oboma ponukami," uviedol riaditeľ ľudských zdrojov a člen vedenia spoločnosti Anton Ondrej. Doplnil, že vzhľadom na malý rozdiel medzi ponukou KMS a požiadavkami odborárov sa spoločnosť rozhodla, že sa na podobu zvyšovania miezd opýta zamestnancov priamo.

"Pripravila pre nich ponuku s vyšším rastom základných platov a splnila tak požiadavku zamestnancov na významný rast pevnej zložky mzdy. Zamestnanci, ktorí s navrhovaným zvýšením súhlasia a považujú naťahovanie času odbormi za nekonštruktívne, nám to môžu povedať v prieskume. Ak by s návrhom súhlasili, budú mať garantované zvýšenie platu už od 1. apríla, pričom počas nasledujúcich dvoch rokoch by ich základná mzda narástla o 110 eur, väčšine výrobných zamestnancov dokonca o 150 eur a celkovo by ich príjem vzrástol o 162 eur, resp. 214 eur mesačne," podotkol Ondrej.

Pripravený návrh

Odborári dali podľa Chládeka firme termín do piatka 15. hodiny, aby prišla s návrhom, o ktorom budú pripravení rokovať. "V nedeľu bude za každých okolností zasadať naša členská schôdza. A na nej budeme rozhodovať o aktuálnom návrhu firmy, ak nejaký do piatku poobedia dostaneme. A to bude návrh, ktorý by naša členská schôdza akceptovala, budeme smerovať k dohode. A ak členská schôdza návrh odmietne, bude rozhodovať už o konkrétnych krokoch štrajku," dodal predseda ZO OZ KOVO KIA Žilina.

Priemerná mzda výrobného zamestnanca spoločnosti Kia Motors Slovakia podľa januárových informácií dosiahla v minulom roku 1458 eur. "Uvedená suma zahŕňa základnú mzdu, jednotlivé príplatky, vrátane príplatkov za prácu nadčas, letný a vianočný bonus, ako aj koncoročný bonus za dosiahnutie výrobného cieľa. Rozdiel medzi priemernou mzdou vo výrobnom závode a v žilinskom regióne každým rokom narastá, pričom v minulom roku dosiahol už viac ako 440 eur," doplnil vtedy hovorca KMS Jozef Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia cee’d v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 2,9 milióna vozidiel a vyše 4,4 milióna motorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok