Figeľ: KDH je stále pripravené na kompromis

TA3, TASR, foto: ČTK
11.10.2011 18:57

Koaličné KDH je do poslednej chvíle pripravené na kompromis pri eurovale s cieľom dospieť k dohode s SaS.

Figeľ: KDH je stále pripravené na kompromis

Počas dnešnej parlamentnej rozpravy to oznámil líder kresťanských demokratov Ján Figeľ s tým, že poslednou chvíľou je samotné hlasovanie o záchrannom mechanizme, ktoré je spojené s hlasovaním o dôvere vláde.

Predstaviteľom SaS zacitoval z koaličnej zmluvy, podľa ktorej je prioritnou úlohou koalície zabezpečiť vláde potrebnú podporu, a že koalícia napomáha vláde pri výkone jej ústavných kompetencií. "Ak uprednostníte iné riešenie, nepodporujete vládu a porušujete koaličnú zmluvu," odkázal liberálom.

Figeľ sa domnieva, že SaS neponúkla lepšiu odpoveď, ako schválenie eurovalu, lebo potom by sa jej každý rozumný chytil. "A nikto to neurobil. Chodili ste aj po televíziách, prekladali brožúrky, no tie nepomôžu," tvrdí.

Šéf KDH je presvedčený, že ak je solidarita dobre nastavená, vynáša. "My máme v rukách Európu, to generácia pred nami nemala ani šancu diskutovať, nie rozhodovať. Je v záujme SR nie blokovať, ale vylepšovať EÚ," apeloval.

Liberálov sa tiež pýtal, či chcú patriť do partie strán, ako krajná ľavica v Nemecku, krajná pravica v Holandsku či Heiderovci v Rakúsku. "To je partia, ktorá hlasuje tak, ako ste sa vy odhodlali. Chcete patriť k takýmto?" pýtal sa.

Líder SaS Richard Sulík na to reagoval, že Figeľ sa SaS snaží vtlačiť do extrémistického kúta. "Nevnímam to ako korektný krok z tvojej strany. Garantujem, že vo väčšine vecí sa s SNS nezhodneme, ale predsa nezmeníme naše presvedčenie len preto, že niektorá iná strana má v nejakej konkrétnej veci rovnaký názor ako my," povedal Sulík.

Tvrdí, že nechce upierať KDH názor, ak tá tvrdí, že potrebujeme viac Európy a viac solidarity. "Ale potom by ste mali byť korektný a povedať vašim voličom, že ste otočili a opustili vašu pozíciu, kde hovoríte, že ste proti harmonizácii daní. Tvojim rečiam o solidarite budem veriť vtedy, keď v prospech eurovalu založíš tvoj byt," odkázal Figeľovi.

Túto osobnú invektívu označil Figeľ za tupú a odmietol na ňu reagovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok