Poprední európski lídri blahoželali Orbánovi k víťazstvu vo voľbách

TA3 TASR
9.4.2018 22:02

Lídri európskych pravicovo-populistických a euroskeptických strán v pondelok s radosťou privítali volebné víťazstvo maďarského premiéra Viktora Orbána v parlamentných voľbách.

Poprední európski lídri blahoželali Orbánovi k víťazstvu vo voľbách
SITA/AP

Zisk ďalšieho mandátu

Blahoželania k zisku tretieho mandátu na čele vlády dostal maďarský premiér od predstaviteľov takýchto strán a hnutí z Francúzska, Talianska, Holandska, Rakúska a Spojeného kráľovstva. Medzi prvými gratulantmi bola šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová. Na svojom účte na Twitteri označila volebné výsledky Fideszu za "veľké a jasné víťazstvo". "Prevrátené hodnoty a masová imigrácia tolerovaná EÚ boli opäť odmietnuté. Nacionalisti môžu získať väčšinu v európskych voľbách v roku 2019," uviedla Le Penová. Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať koncom mája 2019.

marine-le-pen-1140-px_7f000001-c696-21dd.jpg

Šéf talianskej Ligy Severu Matteo Salvini taktiež na Twitteri napísal, že Maďarsko "hlasovalo srdcom a rozumom a ignorovalo hrozby Bruselu a miliardy Georgea Sorosa". Salvini odkázal Orbánovi že sa možno čoskoro stretnú ako kolegovia, čím naznačil ambíciu stať sa talianskym premiérom. Ako "výborné""zaslúžené" označil úspech Orbánovej strany holandský populistický politik Geert Wilders, šéf Strany slobody.

Najsilnejší líder v Európe

Predseda Strany slobodných Rakúska, vicekancelár Heinz-Christian Strache, na výsledky volieb v susednom Maďarsku nereagoval, avšak jeho stranícky kolega a člen Európskeho parlamentu Harald Vilimsky nadšene privítal víťazstvo Orbána. Blahoželanie do Budapešti zaslal aj britský europoslanec Nigel Farage, bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva a jeden zo strojcov brexitu.

"Viktor Orbán je najsilnejším lídrom v Európe a najväčšou nočnou morou Európskej únie, blahoželám Viktor," napísal Farage na Facebooku. Orbánovo víťazstvo privítala aj belgická protiimigračná a euroskeptická strana Flámsky záujem. Jej predstavitelia pri tejto príležitosti uviedli, že "aj Flámsko potrebuje slušnú prisťahovaleckú politiku".


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok