Médiá v USA komentujú maďarské voľby, neodpustili si kritiku

TA3 TASR
9.4.2018 07:33

Najvýznamnejšie americké médiá si pri informovaní o výsledku parlamentných volieb v Maďarsku neodpustili poznámky o populistickom a protidemokratickom charaktere Viktora Orbána.

Médiá v USA komentujú maďarské voľby, neodpustili si kritiku
SITA/AP

Hovoria o úpadku demokracie

"Viktor Orbán, maďarský premiér oddaný protiimigrantskému postoju, bol v nedeľu znovu zvolený po tom, ako jeho pravicová strana Fidezs získala superväčšinu v parlamente. Toto prenikavé víťazstvo pravdepodobne dovolí Orbánovej vláde pokračovať v úpadku demokracie," napísal v nedeľu večer denník Washington Post.

Noviny tiež uviedli, že hlasovanie bolo poľahky najdôležitejšie od pádu komunizmu a bolo vnímané ako obraz stavu demokracie a vlády práva v krajine, ktorá sa v uplynulých rokoch posúvala k autokracii, keďže Orbán schválil drastické zmeny ústavy, pokúsil sa rozobrať systém kontroly a vyváženia a umlčať kritikov, predovšetkým médiá.

"Výsledok – prichádzajúci vo voľbách s vysokou účasťou – potlačil všetky nádeje o existencii opozície v krajine, ktorá v podstate takmer desaťročie bola krajinou jednej strany," napísal Washington Post s tým, že voľby boli zdrvujúcou porážkou ľavicovej opozície snažiacej sa obmedziť Orbánovu moc.

Výsledok sa dal očakávať

Denník The New York Times napísal, že Orbán získal zásadnú väčšinu, kontrolu nad maďarskou ústavou a ďalej si môže pretvárať krajinu podľa svojej vôle. Orbán podľa novín transformuje bývalého člena sovietskeho bloku z vibrujúcej demokracie na poloautokratický štát pod kontrolou jednej politickej strany. "Výsledok nie je neočakávaný, berúc do úvahy nejednotnosť opozície a nevyrovnané podmienky na hracom poli, na ktorom bola nútená súperiť," napísali noviny a dodali, že Orbánovo víťazstvo posilní podobných politikov v Európe, napríklad v Poľsku.

Denník The Wall Street Journal zdôraznil Orbánovu protiimigrantskú rétoriku a pripomenul, že americké ministerstvo zahraničných vecí, Európska únia a množstvo mimovládnych skupín v Maďarsku ho obvinili z narastajúceho autoritárstva, obmedzovania slobody médií, vykonávania daňových auditov na politických rivaloch a prijímania zmien vo volebnom zákone, ktoré sú v prospech jeho strany.

"Výsledky volieb sú významným úspechom pre Orbána, ktorý bol kedysi hrdinom západoeurópskych liberálov – za to, ako pomohol vyviesť krajinu z komunizmu a zaradiť ju do klubu demokracií európskeho kontinentu. V týchto dňoch je oslavovaný znovu ožívajúcim nativistickým blokom v Európe, ktorý velebí jeho tvrdý postoj voči imigrácii," napísal denník.

Víťazstvo mu dodá odvahu

Verejnoprávna rozhlasová stanica NPR uviedla, že Orbán si vo voľbách zabezpečil väčšinu pre svoju populistickú stranu, čo mu dodá odvahu v jeho sporoch s Európskou úniou i v realizácii jeho plánov týkajúcich s utečencov.

"Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács nám povedal, že nová vláda plánuje tiež uplatniť viac kontroly nad občianskou spoločnosťou," dodala NPR a pripomenula, že vláda už tento rok predložila parlamentu návrh zákona zakazujúceho mimovládne organizácie podporujúce prisťahovalectvo alebo považované za bezpečnostné riziko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok