Činnosť firmy exposlankyne Roškovej si Matečná nedovolí hodnotiť

TA3 TASR
8.4.2018 12:33

Súčasná ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná si v tejto chvíli nedovolí hodnotiť, či pôsobenie firmy Agro Porúbka bývalej poslankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej malo aj "politické zázemie". Celú kauzu možného neoprávneného poberania agrodotácií musia podľa nej objasniť orgány činné v trestnom konaní.

"Ak sa ukáže, že to tak bolo, tie dôsledky budú určite, aj pre stranu Smer-SD aj pre mňa ako ministra, vyvodenie zodpovednosti so všetkým, čo k tomu patrí," uviedla Matečná v diskusnej relácii V politike. "Ja mám v tomto plnú podporu pána premiéra aj SNS, ak orgány činné v trestnom konaní ukážu, že tam boli takéto praktiky, budeme musieť vyvodiť zodpovednosť," doplnila.

Upozornila, že zatiaľ nemohla vyvodiť personálnu zodpovednosť voči Pôdohospodárskej platobnej agentúre, pretože až do ich medializácie nemali v tomto prípade informácie o možnom nedodržiavaní podmienok. Poľnohospodárske príspevky sa podľa Matečnej vyplácajú a kontroly vykonávajú plne v súlade s európskymi predpismi.

"Ak žiadateľ splní podmienky a nedostane sa do sita kontrol, neurobí nejakú nezrovnalosť, ktorú vieme odhaliť administratívnou kontrolou, nie je dôvod, aby sme mu to nevyplatili. Platíme všetkým žiadateľom, ktorí podajú žiadosť, ak spĺňa podmienky a kritéria tejto platby," vysvetlila ministerka. Ak sa následne zistí chyba, príspevky sa krátia, prípadne sa uplatňujú sankcie. V tejto súvislosti vyzvala všetkých občanov, ak vedia o možných neprávostiach, aby ich nahlasovali priamo na ministerstvo pôdohospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok