Svetové akciové trhy klesali, dôvodom situácia v Grécku

SITA, TA3
9.5.2012 11:41

Európsky akciový trh v utorok oslabil. Dôvodom bolo zintenzívnenie politickej krízy v Grécku. V krajine sa totiž objavili výzvy na sformovanie novej vlády, ktorá odmieta úsporné opatrenia.

Svetové akciové trhy klesali, dôvodom situácia v Grécku
SITA

Líder strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras sa usiluje o vytvorenie vlády, ktorá odmietne opatrenia nariadené EÚ a Medzinárodným menovým fondom. Navyše pohrozil, že pristúpi k zoštátneniu bánk v krajine. Výsledky víkendových volieb v Grécku a Francúzsku, v ktorých voliči jasne odmietli výrazné úsporné opatrenia, zvýšili neistotu okolo ďalšieho napredovania eurozóny. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 1,7 % na 1 017,50 bodu.

Situácia v Grécku ovplyvnila aj americký akciový trh, ktorý v utorok rovnako stratil. Obavy z toho, že Grécko odmietne úsporné opatrenia a prípadné vystúpenie krajiny z eurozóny podporilo aktivitu obchodujúcich investorov. Výsledkové výsledky volieb vo Francúzsku a Grécku avizujú novú éru nesúhlasu s úspornými opatreniami v Európe. Zväčšila sa aj hrozba rozporu medzi Parížom a Berlínom v otázke riešenia dlhovej krízy v eurozóne po tom, čo sa novým francúzskym prezidentom stal socialista Francois Hollande, ktorý odmieta úsporné opatrenia. Index priemyselných blue chips Dow Jones klesol o 0,59 % na 12 932,09 bodu, širší Standard & Poor's 500 o 0,43 % oslabil na 1 363,72 bodu a technologický Nasdaq si odpísal 0,39 % a uzatvoril na úrovni 2 946,27 bodu. Nedarilo sa spoločnosti McDonald's, ktorej akcie oslabili o 2,1 %. Akcie spoločnosti Fossil sa prepadli o 38 % a zlacneli aj akcie spoločnosti Electronic Arts, ktoré oslabili o 4,3 %. 

Japonský akciový trh v stredu oslabil. Hlavný tokijský index Nikkei oslabil o 136,59 bodu a klesol na 9 045,06 bodu a dosiahol nové trojmesačné minimum. Dôvodom boli rastúce obavy, že Grécko by mohlo odmietnuť podmienky záchranného programu, ktorý má odvrátiť neriadený bankrot krajiny. Širší Topix oslabil o 1,4 % na 765,83 bodu. Spoločnosť NTT Data zlacnela o 11,8 %. Spoločnosť Gree oslabila o 9,6 %. Akcie spoločnosti Toshiba však vzrástli o 1 %, keďže odhad jej prevádzkového zisku pre tento hospodársky rok naplnil očakávania trhov. Darilo sa aj spoločnosti Panasonic, ktorá si pripísala 1,7 %.

O situácii na trhoch s riaditeľom Saxo Bank Karolom Piovarcsym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok