Česko je bližšie k predčasným voľbám, Babiš sa s ČSSD nedohodol

TA3 TASR
6.4.2018 18:23

Česká republika je o krok bližšie k predčasným voľbám. Rokovania o novej vláde medzi hnutím ANO a sociálnymi demokratmi sa skončili neúspechom. Premiér v demisii a zároveň šéf hnutia Andrej Babiš odmietol dať strane ČSSD post ministra vnútra. Babiš zároveň nechce rokovať s hnutím Tomia Okamuru ani s komunistami. Situácia je podľa politológov patová.

Po rozhodnutí vedenia Českej strany sociálnodemokratickej nepokračovať v rokovaniach o účasti v budúcej vláde s ANO schválilo tento krok v piatok jednohlasne aj predsedníctvo ČSSD. Po jeho rokovaní o tom informoval prvý podpredseda strany Jiří Zimola.

Podľa jeho slov hnutie ANO zvolilo cestu odmietnutia stabilnej vlády, ktorá by pracovala pre ľudí a krajinu. Podmienky, ktoré si kládlo, nebolo pripravené vôbec meniť. Na ťahu je tak podľa názoru Zimolu, ktorý sprostredkovali české elektronické médiá, Andrej Babiš, ktorý musí prísť s vhodným riešením pre krajinu v záujme vytvorenia stabilnej vlády.

Napriek kritike Babišovho prístupu k sociálnej demokracii Zimola dvere pred prípadnou spoluprácou úplne nezavrel a netajil, že pomôcť by tomu mohol aj prezident ČR Miloš Zeman. Ak sa však podmienky možnej spolupráce nezmenia, potom ani členská základňa strany nevidí zmysluplnosť kooperácie s hnutím ANO, vyplynulo z informácií na tlačovej konferencii. Rozhodnutie o ukončení rokovaní by v sobotu mali formálne schváliť aj delegáti zjazdu ČSSD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok