Roky za mrežami a miliardová pokuta. Exprezidentku uznali vinnou

TA3 TASR ČTK
6.4.2018 09:47

Juhokórejský súd uznal zosadenú prezidentku Pak Kun-hje za vinnú zo zneužitia moci a ďalších korupčných trestných činov, za ktoré jej vymeral 24 rokov väzenia a pokutu 18 miliárd wonov.

Požadovali 30 rokov

Proces s bývalou prezidentkou, ktorá čelila 18 bodom obžaloby vrátane korupcie, vydierania, zneužívania funkcie či vyzradenia štátnych tajomstiev, sa začal vlani v máji. Prokuratúra pre 66-ročnú političku požadovala 30 rokov väzenia.

Pak Kun-hje je od marca 2017 vo väzbe v detenčnom zariadení neďalekou Soulu. Z piatkového zasadnutia súdu sa však ospravedlnila pre údajnú chorobu. Súdny proces bojkotuje už od vlaňajšieho októbra na protest proti tomu, že musí zotrvávať vo väzbe.

Prvá zosadená hlava štátu

Podľa obžaloby sa Pak Kun-hje tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním. Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí, vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý čelil obvineniam z úplatkárstva.

Pôsobenie Pak Kun-hje vo funkcii juhokórejskej prezidentky skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Bola prvou ženou na poste prezidenta Južnej Kórey a súčasne prvou zosadenou hlavou tohto štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok