Šéf Národného onkologického ústavu Valocký po kritike končí

TA3 TASR
5.4.2018 14:41

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská prijala rezignáciu generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu Jozefa Valockého. Valocký sa funkcie vzdal po vlne kritiky. Tvrdí, že pre upokojenie situácie.

"Urobil som to z dôvodu upokojenia situácie v NOÚ...Nedopustím, aby sa pacient stal rukojemníkom akýchkoľvek skupín. Uvedomujem si, že onkologickí pacienti veľmi citlivo vnímajú nielen svoje ochorenie, ale aj atmosféru v zariadeniach, ktoré im poskytujú zdravotnú starostlivosť," napísal Valocký. Praje si, "aby ostala zachovaná kontinuita opatrení vedúcich k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, zvýšeniu komfortu pacientov a zabráneniu nekalých praktík, ktorých nápravu sme za uplynulý rok vykonali".

Ministerka to oceňuje

Poslanec za Smer-SD Valocký zastával túto pozíciu od októbra 2017. Svoje pôsobenie v NOÚ na pozícii generálneho riaditeľa ukončí 30. apríla. “Rozhodnutie pána Valockeho oceňujem a ďakujem za odvedenú prácu. Verím, že tento krok, ktorý si vážim, prispeje k stabilizácii ústavu. Na prvom mieste je pre mňa pacient, preto mi záleží na tom, aby sa v ústave poskytovala kvalitná zdravotná starostlivosť a stabilizácia kľúčových kvalitných zdravotníkov je pre mňa podstatná. Národný onkologicky ústav je špičkové zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje služby pacientom v rámci celého Slovenska a chcem, aby ním zostal,” povedala ministerka zdravotníctva.

Valocký mal do utorka doniesť ministerke zdravotníctva podpisy kľúčových lekárov, nimi mal deklarovať ich ochotu pracovať v NOÚ. Zdravotnícky personál sa v ústave totiž začal búriť, kritizoval odchod viacerých odborníkov z NOÚ i odklad operácií.

Rezervy vo vzťahoch s ľuďmi

Exminister zdravotníctva a súčasný šéf rezortu vnútra si Valockého krok váži: "Urobil to v záujme upokojenia situácie v NOÚ," povedal aj Drucker, ktorý Valockého minulý rok do funkcie nominoval.

Bývalý šéf rezortu zdravotníctva minulý týždeň Valockého kritizoval. Povedal, že jeho nominácia do čela NOÚ nebola prospešnou. Situácia v onkologickom ústave sa podľa Druckera "po príchode pána Valockého zhoršila". "Chápem, že je to koaličný poslanec, nikdy som s ním nemal žiadny konflikt, bohužiaľ, situácia dospela do takej nálady, ktorá je zlá pre všetkých," povedal minulý týždeň Drucker.

Drucker Valockého vnímal vždy z manažérskeho hľadiska. "A prosil som ho, keď odchádzal z čela fakultnej nemocnice v Nitre, aby dával viac akcent na ľudské vzťahy. Jeho ambícia vždy bola hľadať racionalizačné opatrenia, ale keď idete za hranu a neviete pracovať s ľuďmi, tak to nie je dobre," vysvetlil exminister zdravotníctva. Valocký mal problémy s personálom aj v nitrianskej nemocnici. Za jeho šéfovania tam chýbali anestéziológovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok