Zmeny v polícii sú najvyššou prioritou, sľubuje Drucker. Chce čas

TA3 TASR
5.4.2018 13:33

Zmeny v spôsobe obsadzovania riadiacich funkcionárov v policajnom zbore sú absolútnou prioritou nového ministra vnútra Tomáša Druckera. Drucker to uviedol na sociálnej sieti, kde reagoval na kritiku, že odkladá ohlásené legislatívne zmeny.

Stíhajú na júnovú schôdzu

„Nezmenil som postoj. Moja priorita je v najrýchlejšom predložení zákona do legislatívneho procesu,“ deklaruje minister. Ten však po oboznámení sa so stavom a lehotami zistil, že materiál nestihne predložiť na májovú schôdzu národnej rady. „Ak bude budúci týždeň návrh zákona predložený do medzirezortného pripomienkového konania, tak stíhame termín rokovania NR SR na júnovú schôdzu,“ informoval.

Drucker opäť zopakoval, že chce presadiť povinné výberové konania na obsadzovania všetkých vrcholových pozícií v polícii a tiež definovať ich funkčné obdobia. „Toto je podstata zmeny,“ objasnil.

Prezident Policajného zboru a šéf policajnej inšpekcie budú vyberaní v dvojkolovom výbere s verejným vypočutím, spresnil minister s tým, že povinnými orgánmi budú výberová komisia a tiež parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorého úlohou bude kandidátov nielen vypočuť, ale aj odporučiť najvhodnejšieho.

Povinné výberové konania sa budú týkať tiež policajných viceprezidentov, krajských policajných riaditeľov a všetkých vrcholových funkcionárov s celoslovenskou pôsobnosťou. Funkčné obdobie nových policajných špičiek by malo byť päťročné. Pre obsadzovanie vyšších riadiacich funkcionárov budú platiť povinné bezpečnostné previerky.

Bezdôvodné odvolania nebudú možné

Minister tiež avizoval, že bezdôvodné odvolanie policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie v budúcnosti nebude možné. Dozor nad trestným stíhaním policajtov budú mať špecializované oddelenia prokurátorov v rámci všetkých krajov. 

Na doteraz absentujúce kroky nového ministra vnútra reaguje iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá zvolala na štvrtok do Bratislavy ďalšie protestné zhromaždenie. Žiada odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície.

Pre obnovenie dôvery verejnosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú podľa iniciatívy potrebné konkrétne kroky. Ani desať dní od vyslovenia dôvery vláde Petra Pellegriniho však nevidí jasný signál, že to nový kabinet myslí so snahou o obnovenie dôvery vážne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok