Chcel informácie o milióne z Ficovej tlačovky, nedostal sa k nim

TA3 SITA
5.4.2018 12:19

Úrady v rozpore so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám odmietajú podľa poslanca Národnej rady Ondreja Dostála sprístupniť informácie o milióne eur, ktorý niekdajší premiér Robert Fico ukázal na tlačovej besede koncom februára.

Chcel informácie o milióne z Ficovej tlačovky, nedostal sa k nim
SITA/Diana Černáková

Žiadosť postúpili rezortu financií

Poslanec, ktorý je zároveň predsedom Občianskej konzervatívnej strany o tom informuje v tlačovej správe. Ako uvádza, Úrad vlády postúpil jeho žiadosť o informácie ministerstvu financií, to ju vzápätí postúpilo Štátnej pokladnici, ktorá rozhodla, že žiadnu z požadovaných informácií nesprístupní. Postup štátnych orgánov v tejto veci považuje Dostál za odporujúci zákonu, rovnako aj rozhodnutie Štátnej pokladnice, proti ktorému podáva odvolanie.

Predseda OKS a poslanec NR SR Ondrej Dostál požiadal 2. marca v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám Úrad vlády SR ako povinnú osobu o informácie týkajúce sa bankoviek v hodnote milióna eur, ktoré boli vystavené 27. februára na tlačovej besede vtedajšieho predsedu vlády Roberta Fica, vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara.

Štátna pokladnica mu nevyhovela

"Podľa slov Roberta Fica vláda rozhodla o vyhlásení odmeny milión eur za relevantné informácie, ktoré môžu viesť k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uvádza Dostál s tým, že požiadal o 13 informácií týkajúcich sa predmetného milióna eur.

"Dňa 7. marca 2018 Úrad vlády SR postúpil žiadosť ´z dôvodu vecnej príslušnosti´ ministerstvu financií. Dňa 13. marca 2018 ministerstvo financií postúpilo žiadosť Štátnej pokladnici, keďže ´Ministerstvo financií SR nemá predmetné informácie k dispozícií´. Dňa 20. marca 2018 Štátna pokladnica rozhodla, že mojej žiadosti nevyhovie v plnom rozsahu a nesprístupní mi žiadnu z požadovaných informácií," uviedol Dostál a dodal, že Štátna pokladnica sa v odôvodnení rozhodnutia priamo neodvolala na žiadne z ustanovení zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré v paragrafoch 8 až 11 umožňujú obmedziť prístup k informáciám.

Bankové tajomstvo

Dostál priblížil, že odôvodnenie rozhodnutia sa odvoláva na zákon o Štátnej pokladnici, podľa ktorého „pri ochrane a poskytovaní informácií a dokladov Štátnej pokladnice alebo agentúry o finančných operáciách, platobných operáciách alebo iných obchodoch týkajúcich sa klientov alebo iných účastníkov finančného trhu sa postupuje rovnako ako pri ochrane a poskytovaní informácií a dokladov, ktoré sa týkajú platobných služieb alebo iných bankových obchodov a sú predmetom bankového tajomstva“.

Štátna pokladnica ďalej argumentovala ustanovením zákona o platobných službách, podľa ktorého sú poskytovatelia platobných služieb „povinní zachovávať mlčanlivosť o všetkých informáciách a dokladoch o záležitostiach týkajúcich sa používateľov platobných služieb a ich obchodov."

Podá odvolanie

Ondrej Dostál považuje odvolávanie sa na bankové tajomstvo za absurdné. Upozorňuje, že podľa zákona o bankách „predmetom bankového tajomstva sú všetky informácie a doklady o záležitostiach týkajúcich sa klienta banky alebo klienta pobočky zahraničnej banky, ktoré nie sú verejne prístupné, najmä informácie o obchodoch, stavoch na účtoch a stavoch vkladov.“

Z 13 požadovaných informácií sa platobných operácií a účtov, ktoré môžu byť predmetom bankového tajomstva, týkajú iba štyri informácie. Päť z požadovaných informácií podľa Dostála zrejme nemá k dispozícii Štátna pokladnica, v ktorej žiadosť o informácie skončila, ale určite ich má k dispozícii štátny orgán, ktorý je vlastníkom bankoviek, ktoré boli vystavené na tlačovej besede. "Ďalšie z požadovaných informácií sa týkajú rozhodnutia vlády o použití predmetného milióna eur a preto je evidentné, že nimi disponuje Úrad vlády SR," dodal Dostál.

Postup úradov je podľa neho nezákonný aj v prípade, že by niektorá z ním požadovaných informácií obsahovala aj informácie, ktoré nemožno sprístupniť. Dostál považuje rozhodnutie Štátnej pokladnice o odmietnutí sprístupniť informácie za nezákonné a podáva voči nemu odvolanie. Žiada, aby mu všetky informácie požadované v pôvodnej žiadosti boli sprístupnené. Za nezákonný považuje aj postup Úradu vlády, ktorý postúpil celú žiadosť o informácie na ministerstvo financií, hoci prinajmenšom niektorými z požadovaných informácií evidentne disponuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok