Skripaľove zvieratká by mohli objasniť prípad, tvrdí Moskva

TA3 SITA
4.4.2018 22:10

Rusko sa začalo zaujímať o osud domácich zvierat, ktoré podľa informácií Moskvy žili v rezidencii bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury.

Skripaľove zvieratká by mohli objasniť prípad, tvrdí Moskva
SITA/AP

Agenta a jeho dcéru začiatkom marca otrávili nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby novičok, pričom Londýn tvrdí, že šlo o útok zo strany Ruska. Moskva má podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovej "spoľahlivé informácie", že Skripaľ mal domáce zvieratá. "Kde sú zvieratká? Aký je ich stav?" pýtala sa v stredu hovorkyňa. "Sú to živé bytosti, a ak bola táto toxická látka naozaj použitá u nich doma, týmto živým bytostiam to mohlo ublížiť," dodala hovorkyňa.

Rusku sa nepodarilo presvedčiť Výkonnú radu Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ktorej rokovanie samé zvolalo a žiadalo ju, aby sa aj ruskí experti mohli podieľať na vyšetrovaní otrávenia Skripaľa a jeho dcéry, čo britský minister zahraničia Boris Johnson označil za "zvrátené". Rusko nakoniec získalo len šesť hlasov spomedzi 41 členských krajín Výkonnej rady OPCW.

Moskva najnovšie zvolala v súvislosti s kauzou Skripaľ Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov. Mimoriadne rokovanie rady o tejto otázke sa na žiadosť ruského veľvyslanca Vasilija Nebenziu uskutoční v newyorskom sídle OSN vo štvrtok o 15:00 miestneho času, teda o 21:00 SELČ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok