Žilina premiérovo triumfovala v domácej pohárovej súťaži

TA3, SITA
8.5.2012 20:11

Futbalisti MŠK Žilina sa po prvý raz v histórii stali víťazmi slovenskej pohárovej klubovej súťaže. V utorkovom mimoriadne dramatickom dueli na štadióne v Bardejove zdolali v rámci 43. ročníka, premiérovo s novým názvom Slovnaft Cup, tím FK Senica 3:2 po predĺžení (2:2, 1:1).

Tím zo Záhoria neuspel vo svojej prvej účasti v rozhodujúcom dueli tejto súťaže. O cennej trofeji pre Žilinu rozhodol v 102. min striedajúci Peruánec Jean Deza, keď jeho tečovaný pokus obrancom Senice Pedrom Lealom preloboval brankára Boleka.

V riadnom hracom čase sa ofenzívny súboj z oboch strán skončil nerozhodne 2:2. Ako prví sa presadili Žilinčania, keď útočník Tomáš Majtán v 6. min presne hlavičkoval do Bolekovej siete. "Záhoráci" vyrovnali zásluhou Tomáša Kóňu, ktorý v 10. min perfektne realizoval štandardnú situáciu a nedal šancu Martinovi Krnáčovi. Na začiatku druhého polčasu nádherne trafil kapitán MŠK Miroslav Barčík, strelecky disponovaný Kóňa však v 72. min stanovil rezultát po 90 minútach na 2:2.

Na klzkom bardejovskom trávniku začali aktívnejšie futbalisti Žiliny. Pokus Šuleka vyrazil Bolek na rohový kop a po jeho zahratí mieril Piaček vedľa senickej bránky. Už v 6. min sa však "žlto-zelení" ujali vedenia: Šulek vybojoval loptu v súboji s Pedrom Lealom, odcentroval a Majtán hlavou nezaváhal - 0:1. Hráčov tímu zo Záhoria nedeprimoval inkasovaný gól, naopak skôr ich povzbudil do vyšších obrátok. Po dlhom aute Strnada mal na kopačke vyrovnanie Jaroslav Divič, v poslednom momente však jeho pokus zblokoval Pich. Seničania sa dočkali v 10. min: priamy kop približne z 20 metrov výborne zakrútil špílmacher Kóňa a brankár MŠK Krnáč sa už iba smutne pozeral, ako sa mu lopta zatrepotala v pravom hornom rohu jeho svätyne - 1:1. Divákom sa futbal páčil, pretože od oboch tímov videli ofenzívne predstavenie. Po polhodine hry mohli nakloniť misky váh na svoju stranu v zápise uvedení ako domáci hráči Senice. Kóňa zahral opäť kvalitne štandardnú situáciu, v skrumáži hlavičkoval Panamčan Blackburn a Krnáč zachránil na čiare. O odpoveď sa snažil individuálnym prienikom Šulek, v poslednom okamihu "hasil" Gorosito. V 40. min to ešte skúšal Žilinčan Pich, na nerozhodnom stave prvého dejstve však už ani on nič nezmenil.

Začiatok druhého polčasu mal rovnaký aspekt ako úvod prvej časti - rýchly gól a opäť v podaní Žiliny. V 48. min agilný Šulek našiel Barčíka, kapitán MŠK si za hranicou šestnástky "zasekol" argentínskeho stopéra Gorosita a nádhernou strelou ľavačkou do šibenice nedal Bolekovi šancu - 1:2. Zverenci trénera Stanislava Grigu však nezložili zbrane a zvýšenou aktivitou sa usilovali opäť vyrovnať. Kóňov priamy kop vyboxoval v 54. min Krnáč iba pred seba, ale Križko zblízka z dorážky prestrelil. O dve minúty neskôr žilinský kanonier Majtán pekne vystrelil a Bolek vyrazil na rohový kop. Onedlho stroskotali na senickom brankárovi obaja útočníci "šošonov" J. Novák i Majtán. Známe pravidelo "nedáš - dostaneš" platilo aj tentoraz. V 72. min center Križka do pokutového územia Piaček odvrátil iba pred Kóňu a v utorok mimoriadne strelecky disponovaný stredopoliar Senice bombou skóroval. Lopta sa po jeho tvrdom projektile odrazila od brvna za bránkovú čiaru - 2:2. V riadnom hracom čase už ďalší gól nepadol, a tak sa ofenzívne ladený zápas posunul do predĺženia.

V jeho prvej pätnásťminútovej časti najskôr dva razy "zazvonila" konštrukcia bránky. V 93. min namieril do Bolekovej žrde Ricardo Nunez, o päť minút neskôr po centri M. Ďuricu sa hlavička Jaroslava Diviša dotkla spojnice žrde a brvna. Mierne favorizovaný líder corgoňligovej tabuľky však napokon predsa len strelil tretí gól. V 102. min prenikol striedajúci iba osemnásťročný peruánsky legionár MŠK popri Pedrovi Lealovi, spomenutý kostarický zadák Senice jeho pokus nešťastne tečoval a tým preloboval brankára Boleka - 2:3. Seničania naďalej bojovali, ale tretíkrát sa im už nepodarilo vyrovnať. Naopak, v 116. min postupoval hrdina duelu Deza sám na Boleka, trafil však iba do neho a nerozhodol zápletku už v predstihu. Žilinčanom to však nevadilo, zverenci holandského trénera Fransa Adelaara napokon nedopustili jedenástkovú "lotériu", po 120 minútach zdvihli ruky nad hlavy a tešili sa z cennej trofeje, ktorá im ešte chýbala v zbierke.

Slovnaft Cup 2011/2012 - finále (Bardejov):

FK Senica - MŠK Žilina 2:3 po predĺžení (2:2, 1:1), futbalisti Žiliny sa stali víťazmi domácej pohárovej klubovej súťaže v sezóne 2011/2012
Góly: 10. a 72. T. Kóňa - 6. T. Majtán, 48. Barčík, 102. Deza, ŽK: 44. M. Ďurica - 53. V. Leitner, 112. Barčík, rozhodovali: Samotný - E. Weiss, Benko 

Zostavy: 
Senica: P. Bolek - Wijlaars, P. Pavlík (112. Bolinha), Gorosito, Pedro Leal - Križko, T. Strnad - Jaroslav Diviš, T. Kóňa, M. Ďurica (101. Jaroslav Černý) - R. Blackburn (71. Diarrassouba) 
Žilina: Krnáč - Mabouka (46. S. Angelovič), Piaček, V. Leitner, Ricardo Nunes - Pečovský - Barčík, Šulek (77. Gergel), Pich - Ján Novák (81. Deza), T. Majtán 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok