NAKA dostala pokyn, aby vyšetrovala kauzu agrodotácií

TA3 TASR SITA
3.4.2018 15:28

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal Národnej kriminálnej agentúre pokyn na vyšetrenie prípadu agrodotácií spoločnosti AgroPorúbka. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Na túto spoločnosť upozornil novinár Andrej Bán v reportáži o podozreniach zo šafárenia s dotáciami na východe Slovenska.

Trestné oznámenie, odvolanie zodpovedných a posilnenie kontrol deklarovali na minulotýždňovej tlačovej besede predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Pôdohospodárskej platobnej agentúry v reakcii na článok novinára Andreja Bána o možnom subvenčnom podvode na východe Slovenska. Ako ďalej informovali, kontrola agrorezortu zistila, že zo strany Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy, ktorý spravuje digitálny systém LPIS, došlo k závažným pochybeniam. Agrorezort aj na základe týchto zistení chce od vlády bezodkladne žiadať financie na posilnenie kontrol a kompletnú digitalizáciu.

Na základe indícií novinára Andreja Bána PPA skontrolovala v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala presné plochy. Pri ďalšej analýze zistila, že VÚPOP zlyhal pri aktualizácií plôch v ortofotomapách a verifikoval v systéme LPIS aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda. Pri hĺbkovej kontrole sa podľa agrorezortu preukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

Podľa Denníka N firma Agro Porúbka získavala priame farmárske platby aj na pozemky, kde v skutočnosti stálo parkovisko alebo išlo o cudzie záhradky a menšie vinice za rodinnými domami. Podľa denníka, ďalším absurdným miestom, na ktoré dostávala firma exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej dotácie, je malé dedinské letisko v obci Trhovište pri Michalovciach. Zo štátneho katastra vyplýva, že ide o zastavané plochy a na tie nie je možné brať agrodotácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok