Beblavý predstavil 66 opatrení, ktorými chce rekonštruovať Slovensko

TA3 TASR
3.4.2018 12:45

Obmedzenie ekonomického podhubia oligarchie, zmena vzťahu občana a štátu a posilnenie občianskej spoločnosti, demokratizácia politického systému a posilnenie riadiaceho, imunitného a kontrolného systému štátu. To sú ciele programu mimoparlamentnej strany Spolu pod názvom Rekonštrukcia štátu: Ako obnoviť slušné a spravodlivé Slovensko, ktorý vedenie strany predkladá na verejnú diskusiu.

Beblavý predstavil 66 opatrení, ktorými chce rekonštruovať Slovensko
SITA/Viktor Zamborský

Ficov systém Fica prežije

Po zapracovaní pripomienok verejnosti a odborníkov začnú poslanci Spolu predkladať jednotlivé návrhy zákonov do parlamentu. Podľa lídra strany a nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého Robert Fico nevytvoril skorumpovaných sudcov ani oligarchov, ani prakticky nič z toho, čo nás sužuje.

"On systém len zastrešoval a urobil z neho nerozbitný uzavretý kruh. Ficov systém Fica prežije, ak aktívne nepristúpime k jeho nahradeniu niečím novým. Rekonštrukcia štátu sa preto stáva prvým a najdôležitejším programom Spolu," povedal na tlačovej konferencii Beblavý.

 

Plán sa sústreďuje na štyri oblasti

Plán Spolu sa podľa jeho slov nezameriava len na reformu justície, polície či prokuratúry, ale ide oveľa ďalej. "Predstavuje ucelené ekonomické, inštitucionálne a politické zmeny, ktoré treba vykonať na odstránenie systému Smeru-SD a vybudovanie odolných inštitúcií. Predkladáme na verejnú diskusiu pracovný návrh, ako by mal program Rekonštrukcie štátu vyzerať. Naším cieľom je vybudovať verejnú podporu a získať silu rekonštrukciu uskutočniť," ozrejmil Beblavý.

Tento plán sa teda sústreďuje na štyri oblasti: obmedzenie ekonomického podhubia oligarchie, zmenu vzťahu občana a štátu a posilnenie občianskej spoločnosti, demokratizáciu politického systému a odstránenie bariéry medzi občanmi a politikou a napokon na posilnenie riadiaceho, imunitného a kontrolného systému štátu.

Predložia ich do parlamentu

Dohromady ide o 66 opatrení, ktoré poslanci a experti Spolu premenia na zákony a predložia ich do parlamentu. Prvú časť na ochranu médií a podporu investigatívnej žurnalistiky obsahujúcu päť opatrení už strana predložila a budú prerokované na najbližšej schôdzi.

Verejnosť môže návrh programu pripomienkovať na straníckej internetovej stránke. Predstavitelia Spolu zároveň požiadajú listom o pripomienky niekoľko stoviek osobností a uskutočnia sa aj stretnutia s občanmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok