Vyhostenie je úder päsťou, uviedol Lajčák a obhajoval postoj SR

TA3 TASR
3.4.2018 11:08

Slovensko prejavilo solidaritu so Spojeným kráľovstvom v súvislosti s útokom nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju a v otázke adekvátnej reakcie na tento čin sa správa zodpovedne a uvážlivo. V rozhovore pre HN to uviedol minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Vyhostenie je úder päsťou, uviedol Lajčák a obhajoval postoj SR
TASR

Nie sú to preteky

Podľa Lajčáka by bolo nešťastné, keby sa reakcia medzinárodného spoločenstva zredukovala len na to, ktorá krajina vyhostila koľko ruských diplomatov. „Nie sú to preteky. Sme zodpovední a uvážliví. Nikto nemôže povedať, že nie sme solidárni a nikto nemôže povedať, že nekonáme. To, že niekto pristupuje k inej dynamike, my nikomu nezávidíme ani nevyčítame. Komunikujeme s našimi partnermi a som presvedčený, že máme čisté svedomie a pred nikým sa nemusíme vyviňovať," uviedol minister pre HN.

Vysvetlil, že Slovensko vyjadrilo solidaritu tým, že útok jednoznačne odsúdilo a jeho predstavitelia sa podpísali pod stanoviská Európskej únie aj NATO, pričom tieto opatrenia aj vyhlásenia boli prijaté jednomyseľne. „Dodatočnú požiadavku na to, aby sa zvážila aj možnosť vypovedať, berieme vážne a analyzujeme ju," ozrejmil šéf slovenskej diplomacie s tým, že ide o otvorenú záležitosť a ešte stále prebieha skúmanie látky, ktorou sa útočilo, na pôde medzinárodnej organizácie pre zákaz chemických látok, a tiež ďalšie vyšetrovania.

Predvolanie a povolanie do vlasti

Ako prvý krok si Slovensko predvolalo ruského veľvyslanca a následne sa vláda stotožnila s odporúčaním Lajčáka a Slovensko povolalo svojho veľvyslanca z Moskvy na konzultácie. Podľa ministra si pritom treba uvedomiť, že ide o závažný akt. „Netreba to podceňovať. Slovensko nemá častú prax toho, aby sme k takýmto krokom siahali. Je to výnimočné a vo vzťahu k Ruskej federácii to robíme prvýkrát," zdôraznil.

Lajčák vysvetlil, že povolanie diplomata na konzultácie je v diplomatickom registri vnímané ako veľmi vážny nástroj, ide o diplomatický inštrument, ku ktorému vlády siahajú v situácii, keď chcú vyjadriť nespokojnosť so stavom vzťahov. Sila tohto kroku je podľa ministra v geste. "Vyhostenie diplomata je úder päsťou a povolanie veľvyslanca je zdvihnutý prst," priblížil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok