Na trhoch EÚ klesá počet nebezpečných výrobkov

TASR
8.5.2012 17:16

John Dalli, komisár Európskej únie zodpovedný za zdravie a spotrebiteľskú politiku, v priestoroch Európskej komisie predstavil výročnú správu o nebezpečných výrobkoch, ktoré sa dostávajú na trhy EÚ.

Na trhoch EÚ klesá počet nebezpečných výrobkov
SITA

Podľa jeho slov sa vďaka systému včasného varovania dostávajú takéto výrobky čoraz menej k európskym spotrebiteľom. Vďaka zvyšujúcej sa účinnosti systému rýchleho varovania EÚ pre nebezpečné nepotravinové výrobky (RAPEX) sa nebezpečné výrobky, či už vyrobené v EÚ alebo dovezené z tretích krajín, odhalia skôr a účinnejšie. A vďaka tomuto systému dôjde aj k ich rýchlejšiemu stiahnutiu z trhu EÚ. Tento proces zahŕňa reťazec opatrení vrátane snahy odhaliť riziko už pri zdroji, lepšieho posúdenia rizík a úzkej spolupráce medzi orgánmi EÚ, najmä colnými, s cieľom odhaliť rizikové výrobky už na mieste vstupu.


Skutočnosť, že na trh EÚ vstupuje menej nebezpečných výrobkov, je dobrou správou pre spotrebiteľov. Musíme byť však stále odhodlaní čeliť výzvam globálneho dodávateľského reťazca a riešiť všetky nové problémy týkajúce sa bezpečnosti výrobkov hneď ako vzniknú," uviedol komisár Dalli.


Podľa jeho vyjadrenia zostáva aj naďalej prioritou budovanie systému nepretržitého dozoru prostredníctvom posilnenia spolupráce v EÚ, ako aj spolupráce s medzinárodnými partnermi. Systém RAPEX sa od roku 2004 (zavedenie smernice o všeobecnej bezpečnosti výrobkov do vnútroštátneho práva) výrazne zdokonalil. Členské štáty minuli 100 miliónov eur a zamestnali okolo 6000 inšpektorov, aby pracovali na presadzovaní bezpečnosti výrobkov.


V správe RAPEX z roku 2011 sa podľa informácií o krajinách pôvodu uvádza, že hoci Čína zostáva – s vyše polovicou oznámení – krajinou číslo jeden, pokiaľ ide o počet oznámení týkajúcich sa výrobkov, tento počet sa nepretržite znižuje (58 percent v roku 2010 a 54 percent v roku 2011).


Podľa tejto správy 19 percent oznámení sa týkalo výrobkov európskeho pôvodu, 15 percent pochádzalo z iných krajín a 8 percent bolo neznámeho pôvodu. Nebezpečných výrobkov európskeho pôvodu sa týkalo 293 oznámení, ktoré zahŕňali najmä 44 výrobkov francúzskeho pôvodu, 43 výrobkov nemeckého pôvodu a 32 výrobkov talianskeho pôvodu. Na čele zoznamu nevhodných tovarov sú oblečenie, textil, hračky, motorové vozidlá, elektrické spotrebiče a kozmetika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok