Mikloš: Euroval bude tento týždeň nakoniec schválený

TA3, SITA, foto: ČTK
11.10.2011 15:39

Je pravdepodobné, že euroval tento týždeň v Národnej rade tak či tak bude schválený, keďže aj opozícia avizovala, že nakoniec zahlasuje za.

Mikloš: Euroval bude tento týždeň nakoniec schválený

"Je predpoklad, že euroval schválený nakoniec tento týždeň tak či tak bude," vyhlásil v utorok v rozprave k návrhu na schválenie dodatku k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF) minister financií Ivan Mikloš.

Minister financií vo svojom vystúpení upozornil, že neistota okolo schvaľovania eurovalu na Slovensku spôsobuje aj otrasy na svetových burzách. "Aj keď to asi bude interpretované odporcami eurovalu inak, všetci pozorovatelia sa zhodujú, že to dnes súvisí s neistotou, či bude euroval na Slovensku schválený," uviedol v súvislosti s pohybmi na burzách slovenský minister financií.

Mikloš zároveň dodal, že súčasná situácia je vážna a meno Slovenska, ako aj jeho imidž, už boli poškodené. Slovenskí poslanci budú pri hlasovaní o zmenách v eurovale podľa Mikloša hlasovať nielen o tom, či bude pokračovať vláda Ivety Radičovej, ale aj o tom, či bude mať Európa posilnený euroval. "Posilnenie eurovalu je nevyhnutným minimálnym nástrojom na odvrátenie krízy v Európe a vo svete," vyhlásil v rámci odôvodnenia návrhu Mikloš. Pripomenul pritom, že na zmenách v eurovale sa už zhodli parlamenty 16-tich členských štátov eurozóny.

Na Slovensku sa diskusia o eurovale podľa ministra financií spolitizovala a populizmus je podľa jeho slov vždy škodlivý. Podľa Mikloša nie je možné benefitovať z členstva v eurozóne a nepodieľať sa na financovaní spoločných opatrení proti kríze. Mikloš zároveň pripustil, že euroval nie je ideálne riešenie problémov, avšak problém podľa jeho slov je, že dnes nie je k dispozícii lepšia alternatíva.

Minister financií sa vo svojom vystúpení venoval aj ďalším argumentom za schválenie zmien v eurovale v slovenskom parlamente, keďže sa podľa jeho slov šíria viaceré mýty o eurovale. Tie zároveň označil za nástroje populizmu. Po vystúpení ministra financií budú v rozprave pokračovať svojimi vystúpeniami ďalší poslanci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok