Z vesmíru budú padať trosky, čínska stanica sa rúti k Zemi

TA3
1.4.2018 13:25

V noci na Zem dopadnú trosky z čínskej vesmírnej stanice Nebeský palác, ktorá sa nekontrolovateľne rúti do atmosféry. Žiadna tragédia nám údajne nehrozí. Napriek tomu, že kedy a kam presne zvyšky stanice spadnú stále nie je známe, Slovensko je vraj mimo ohrozenia.

Väčšina zhorí v atmosfére

Európska vesmírna agentúra na základe najnovších meraní posunula očakávaný návrat prvej čínskej vesmírnej stanice na Zem o viac ako deň. Podľa aktuálnych informácií má vesmírna stanica Tchein-kung 1, ktorá je od roku 2016 nefunkčná, vletieť do zemskej atmosféry niekedy medzi nedeľou večer a pondelkom ráno. Doteraz sa pritom ako najpravdepodobnejšia javila sobota. Posun je podľa nemeckej televízie Deutsche Welle spôsobený zmenami v intenzite slnečnej aktivity.

Zhruba 90 percent objemu sondy zhorí pri prelete atmosférou a iba zvyšných desať percent dopadne na zem. Problém je, že nikto nevie, kam presne zvyšok vesmírnej stanice dopadne. Experti z ESA aj z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír Čínu obviňujú, že nad stanicou stratila kontrolu a príliš sa nestará o to, ako a kam spadne.

Slovensko mimo ohrozenia

Podľa ESA môže nespálená časť čínskej vesmírnej stanice spadnúť prakticky kamkoľvek medzi 43 rovnobežkou severnej a 43 rovnobežkou južnej zemepisnej šírky. To znamená, že zasiahnuť môže juh Európy, Afriku, Čínu, Južnú Ameriku, Austráliu a väčšinu územia Spojených štátov. Mimo ohrozenia je len severná a stredná Európa vrátane Slovenska, Kanady a Ruska.

Vedci upokojujú obyvateľov, že pravdepodobnosť, že by zvyšok vesmírnej stanice na niekoho spadol, je veľmi nízka, podľa expertov oslovených agentúrou AP je menšia ako jedna k biliónu.

Stanica Tchein-kung 1, v preklade Vesmírny palác 1, bola vypustená na orbit v roku 2011 a bola prvou čínskou vesmírnou stanicou. Vystriedali sa na nej dve posádky, pričom tá druhá sa vrátila na Zem v roku 2013 a odvtedy bola stanica neobývaná. Čína s ňou stratila kontakt v roku 2016 a odvtedy jej obežná dráha postupne klesá stále nižšie k Zemi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok