Rušenie fondov na kultúru by bol krok späť, tvrdí ministerka

TA3 TASR
1.4.2018 13:17

Štruktúra nezávislých verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru je dnes stabilizovaná a plne funkčná. Vyhlásila to ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). O ďalšiu pôsobnosť týchto fondov, vytvorených za jej predchodcu Mareka Maďariča (Smer-SD), sa podľa nej netreba obávať.

Rušenie fondov na kultúru by bol krok späť, tvrdí ministerka
SITA/Diana Černáková

Zdieľa myšlienku Maďariča

"Ich rušenie by som pokladala za krok späť, ktorý by mal pre kultúru fatálne následky," dodala Laššáková. "Ak prídu zmeny, budú to zmeny smerujúce k vylepšeniu existujúceho systému a k stimulácii rozvoja fondov a tak i rozvoju nezávislej kultúry," poznamenala o vízii budúcnosti Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia i Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Laššáková zdieľa myšlienku svojho predchodcu, aby sa súčasťou Fondu na podporu umenia stalo i akvizičné oddelenie. To by v spolupráci rezortu kultúry a ministerstva financií kumulovalo finančné prostriedky a umožňovalo tak umeleckým telesám a inštitúciám využiť pre svoju činnosť artefakty alebo nástroje, ktoré by si z vlastného rozpočtu nemohli dovoliť.

"Verím, že v spolupráci s ministerstvom financií sa podarí nájsť modul, aby aj v tejto oblasti, ktorá je finančne mimoriadne náročná, no ako ukazuje prax i potrebná, nastal pozitívny progres,“ uviedla.

Chce rozvíjať kreatívny priemysel

Prispieť chce tiež k pozitívnemu posunu v oblasti rozvoja kreatívneho priemyslu, ktorému prisudzuje výrazný ekonomický potenciál. „Tejto agende som sa venovala hneď v prvý deň pôsobenia. Po dôkladnej analýze návrhov a potrebných krokov, ktoré s nimi súvisia, budem dbať aj na intenzívnu propagáciu,“ avizovala.

Podľa nej sa rezort už zaoberá návrhom výzvy na projektové zámery pre centralizovanú podporu. "Tá je zameraná na budovanie kreatívnych centier v regiónoch. Zároveň pripravujeme výzvu na decentralizovanú podporu, ktorá je určená pre malé a stredné podniky v kultúrnom a kreatívnom priemysle," ozrejmila ministerka. Pripomenula, že podpora kreatívneho priemyslu je tiež jedným z cieľov dotačného systému existujúcich verejnoprávnych fondov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok