Zomrel holandský Oscar Schindler, zachránil stovky židovských detí

TA3 TASR
31.3.2018 19:00

Vo veku 107 rokov zomrel v Holandsku učiteľ a senátor Johan van Hulst, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil vyše 600 židovských detí.

Zomrel holandský Oscar Schindler, zachránil stovky židovských detí
SITA/AP (ilu)

Jeho dvor susedil s jasľami

Jeho úmrtie oznámil tento týždeň holandský Senát, ktorého členom bol Van Hulst štvrťstoročie od roku 1956. Johan van Hulst počas vojny pôsobil v Amsterdame ako učiteľ a neskôr ako riaditeľ cirkevnej školy, ktorej dvor susedil s jasľami zriadenými v objekte, ktorý nacisti a ich kolaboranti využívali ako väznicu pre Židov, kým ich deportovali do koncentračných táborov.

Časť židovských detí z jasieľ sa Johanovi van Hulstovi a ďalším príslušníkom odboja podarilo z jasieľ vyniesť cez spoločný dvor a následne umiestniť do holandských rodín, kde boli v bezpečí. Počas prevozu deti schovávali v košoch na bielizeň alebo ich prevážali ako spolujazdcov na bicykli, pričom pri kontrole hliadkam tvrdili, že dieťa je ich.

Námet pre film Sussman

Holandské médiá vo svojich článkoch spomenuli príhodu z roku 1943, keď do školy prišiel inšpektor ministerstva školstva menom Fieringa, ktorý zistil prítomnosť niekoľkých "cudzích" detí a pýtal sa, či sú Židia. V rozhovore, ktorý poskytol médiám v roku 2012, Van Hulst uviedol, že po dlhšom váhaní sa inšpektora spýtal: "Nečakáte, že vám odpoviem, však nie?". Fieringa svoje zistenie nikomu neoznámil, dodali holandské médiá.

Príbeh Van Hulsta a jeho spolupracovníkov sa stal námetom pre film Sussman. Van Hulsta často prirovnávali k nemeckému továrnikovi Oscarovi Schindlerovi, členovi nacistickej strany NSDAP, ktorý počas druhej svetovej vojny pred smrťou v koncentračných táboroch zachránil 1200 Židov.

Spravodlivý medzi národmi

Van Hulst sa v roku 1972 stal nositeľom titulu Spravodlivý medzi národmi, ktorý sa udeľuje osobám nežidovského pôvodu za to, že prispeli k záchrane Židov pred holokaustom. Nositeľom tohto titulu sa v Holandsku stalo viac ako 5000 ľudí. Po Poľsku ide o druhý najvyšší počet takto ocenených.

V porovnaní s inými západoeurópskymi krajinami okupovanými nacistami má však Holandsko súčasne aj najvyššiu mieru úmrtnosti Židov počas holokaustu. Niektorí miestni totiž skrývajúcich sa Židov nahlasovali úradom, alebo priamo aktívne spolupracovali s nacistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok