Od skončenia 2. svetovej vojny uplynulo presne 67 rokov

TA3, SITA
8.5.2012 08:55

8. mája 1945 Hitlerovské Nemecko definitívne uznalo svoju porážku. K víťazným krajinám sa vďaka SNP pripojilo aj Slovensko.

Od skončenia 2. svetovej vojny uplynulo presne 67 rokov
SITA, ČTK

Presne pred 67 rokmi sa v Európe oficiálne skončila druhá svetová vojna. Do platnosti totiž vstúpila dohoda o bezpodmienečnej kapitulácii nacistického Nemecka, ktorého vodca Adolf Hitler 30. apríla 1945 spáchal samovraždu v Berlíne. Za koniec vojny v Európe sa považuje kapitulácia podpísaná 7. mája vo francúzskom meste Remeš, ktorá vstúpila do platnosti 8. mája po akceptovaní dočasnou nemeckou vládou. Tá tak urobila na pokyn dočasného Hitlerovho nástupcu, veľkoadmirála Karla Dönitza. Druhá svetová vojna sa na celom svete definitívne skončila v septembri 1945 po kapitulácii Japonska.

Vojna, ktorý trvala šesť rokov, si vyžiadala 73 miliónov životov. Rozpútalo ju Nemecko pod Hitlerovým vedením, ku ktorému sa pridalo Taliansko a neskôr aj Japonsko. Proti takzvanej Osi sa združili Spojenci na čele s USA, Veľkou Britániou a neskôr aj Ruskom. Výsledkom rokovaní o novom povojnovom rozdelení Európy bol vznik takzvanej železnej opony, ktorá starý kontinent rozdelila na viac ako 40 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok