Severná a Južná Kórea sa stretnú na najvyššej úrovni, dohodli sa na dátume

TA3 TASR ČTK
29.3.2018 08:18

Summit lídrov Južnej a Severnej Kórey sa uskutoční 27. apríla. Na takejto - doposiaľ tretej - vrcholnej schôdzke sa dohodli zástupcovia oboch krajín na prípravných rokovaniach v dedine Pchanmundžom v pohraničnej demilitarizovanej zóne.

Severná a Južná Kórea sa stretnú na najvyššej úrovni, dohodli sa na dátume
SITA/AP

Stretnú sa v Mierovom dome

Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un sa v uvedenom termíne stretnú v tzv. Mierovom dome na južnej strane hranice v Pchanmundžome. Vládni predstavitelia z oboch kórejských štátov po rozhovoroch tiež oznámili, že prípravy kórejsko-kórejského summitu budú pokračovať v stredu 4. apríla, keď sa budú zaoberať otázkami protokolu, bezpečnosti a mediálneho pokrytia.

Plánovaný summit bude len tretím stretnutím najvyšších predstaviteľov Kórejskej republiky a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky od kórejskej vojny z rokov 1950-53. Obe krajiny sa snažia zlepšiť vzťahy a zmierniť vojenské napätie na Kórejskom polostrove a rokovania ich lídrov by mohli významne prispieť k medzinárodnému diplomatickému úsiliu o vyriešenie patovej situácie okolo jadrového programu KĽDR.

Nečakaná návšteva Pekingu

Plány na medzikórejský summit avizovali obe strany začiatkom marca, keď delegácia zo Soulu pricestovala na návštevu do Pchjongjangu a rokovala s tamojším vodcom Kim Čong-unom. Severná Kórea vtedy vyjadrila aj pripravenosť na začatie konzultácií o normalizácii vzťahov s USA, ktorých témou by mohla byť aj denuklearizácia Kórejského polostrova.

Začiatkom tohto týždňa sa tiež uskutočnila nečakaná návšteva severokórejského vodcu Kim Čong-una u čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Pekingu. Koncom mája sa očakáva aj stretnutie severokórejského vodcu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok