Aktivistka Malála je späť v Pakistane, prvýkrát od útoku Talibanca

TA3 TASR
29.3.2018 07:27

Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová sa vrátila do rodného Pakistanu prvýkrát po tom, ako prežila útok militanta z fundamentalistického hnutia Taliban. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra DPA.

Aktivistka Malála je späť v Pakistane, prvýkrát od útoku Talibanca
SITA/AP

Presadzovala právo navštevovať školu

Presné detaily Júsafzajovej pobytu vo vlasti sú vzhľadom na citlivosť držané v tajnosti. Podľa DPA by sa počas nasledujúcich štyroch dní mala stretnúť s premiérom Šahídom Chákánom Abbásím. Či podnikne aj návštevu údolia Svát, odkiaľ pochádza, nebolo bezprostredne známe.

Dnes 20-ročná Júsafzajová sa vo svete stala známou a uznávanou v roku 2012, keď ju ozbrojený muž z militantného hnutia Taliban postrelil v Pakistane za to, že presadzovala právo dievčat navštevovať školu. S vážnymi zraneniami ju liečili v nemocnici v anglickom Birminghame, potom v tomto meste pokračovala v ďalšom vzdelávaní a udelili jej Nobelovu cenu za mier. Mladá aktivistka medzičasom získala študijné miesto na prestížnej Oxfordskej univerzite v Anglicku.

Túžila sa vrátiť

Pakistanská televízia odvysielala zábery, na ktorých vidno Júsafzajovú s rodičmi na Medzinárodnom letisku Bénazir Bhuttovej v Islamabade, sprevádzali ich mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Júsafzajová opakovane hovorila o svojej túžbe vrátiť sa do Pakistanu. Naposledy sa v tomto duchu verejne vyjadrila v januári na Svetovom ekonomickom fóre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok