V Egypte rátajú hlasy, volebné miestnosti zívali prázdnotou

TA3 TASR
29.3.2018 07:04

Súčasný egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vo voľbách zrejme obhájil svoju funkciu a v úrade tak zostane aj najbližšie 4 roky. Vyplýva to z predbežných výsledkov volieb, ktoré však nie sú žiadnym prekvapením.

Mohol by získať až 95 percent hlasov

Súčasný prezident Sísí smeruje k drvivému víťazstvu vo voľbách hlavy štátu, ktoré sa skončili v stredu večer. Zatiaľ však máločo naznačuje vysokú voličskú účasť, ktorú si želal.

Podľa niektorých súkromných televíznych staníc by Sísí mohol získať až 95 percent hlasov. Jeho jediným vyzývateľom bol málo známy politik Músá Mustafá Músá. Jeho prihlásenie sa do volieb na poslednú chvíľu sa preto považovalo za pokus "zachrániť tvár" Egypta. Podľa agentúry AP všetkých Sísího vážnych rivalov buď zatkli, alebo donútili odstúpiť z volieb. Opozícia vyzvala na bojkot volieb a označila ich za "frašku".

Úrady dúfali, že voľbu Sísího legitimizuje dostatočne veľký počet zo 60 miliónov oprávnených voličov. Volebná komisia ešte niekoľko hodín pred zatvorením hlasovacích miestností vyzývala voličov, aby prišli odovzdať svoj hlas, a hlasovanie predĺžila o jednu hodinu. Niektorí voliči uviedli, že dostali peniaze alebo inú motiváciu, aby vhodili svoj lístok do urny. Volebná komisia pohrozila, že tí, čo neodvolia, dostanú pokutu vo výške 22 eur.

Krátke rady a prázdne miestnosti

O voličskej účasti zatiaľ nie sú oficiálne údaje, podľa jedného zo západných diplomatov bola v utorok medzi 15 až 20 percentami a v stredu v niektorých centrách okolo 30 percent. V prvých dňoch volieb sa pred volebnými miestnosťami tvorili len krátke rady a niektoré miestnosti boli prakticky prázdne. Pri voľbách v roku 2014 bola 47-percentná účasť a Sísí získal 97 percent hlasov.

Miestne médiá, v ktorých dominujú provládni komentátori, označovali hlasovanie za povinnosť a jediný spôsob, ako zabrániť cudzincom vniesť do krajiny nestabilitu. Sísí viedol v roku 2013 vojenský prevrat, ktorý zvrhol prvého egyptského demokraticky zvoleného prezidenta - islamistu Muhammada Mursího.

Sísího podporovatelia tvrdia, že v Egypte obnovil bezpečnosť po nepokojoch, ktoré nasledovali po povstaní z roku 2011. Vtedy prišiel o moc dlhoročný autokratický prezident Husní Mubarak. Sísího kritici obviňujú jeho vládu, že sa snaží umlčiavať opozíciu a slobodu médií. Podľa agentúry DPA v minulých mesiacoch Sísího popularita utrpela následkom tvrdých ekonomických reforiem, ktoré postihli väčšinu Egypťanov. Konečné výsledky prezidentských volieb sa očakávajú 2. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok