Všetko je v poriadku. Objímam mačky. Vynálezca poslal po smrti novinárky SMS

TA3 TASR
28.3.2018 17:55

Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorý je obvinený z toho, že zavraždil vo svojej ponorke švédsku novinárku Kim Wallovú, poslal textovú správu svojej manželke niekoľko minút po Wallovej smrti, ale nepožiadal o pomoc.

Všetko je v poriadku. Objímam mačky. Vynálezca poslal po smrti novinárky SMS
TASR

Dobrodružstvo na ponorke

Prokurátor prečítal v stredu na súde v Kodani Madsenovu textovú správu: "Podnikám dobrodružstvo na (ponorke) Nautilus. Všetko je v poriadku. Plavím sa v pokojných vodách za mesačného svitu. Neponáram sa. Bozkávam a objímam mačky." Prokurátor Jakob Buch-Jepsen vyjadril prekvapenie, že Madsen poslal manželke esemesku, ale nežiadal o pomoc. "V tej chvíli som jednoducho nevedel, čo mám robiť," odpovedal mu Madsen.

Správa jeho manželke, ktorá sa s ním medzitým rozviedla, bola poslaná 10. augusta 2017 o 23.25 h SEČ - približne 20 minút po tom, ako Wallová podľa Madsena zomrela na palube plavidla udusením. Na súde v stredu krátko vypovedali aj Wallovej rodičia Ingrid a Joachim. Vysvetľovali, aký blízky vzťah mali s dcérou, s ktorou bývali počas jej novinárskych ciest do zahraničia spojení cez Skype. Vražda "úplne zmenila naše životy", povedala Wallovej matka Ingrid.

Madsen má už tretiu verziu

Novinárkini rodičia a jej partner požadujú každý odškodné vo výške 20.000 eur, uviedol podľa agentúry DPA ich právnik. Wallová navštívila Madsena v spomínaný deň na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.

Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.

Madsen odmietol obvinenie z vraždy Wallovej, ale priznal sa k tomu, že jej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora. Telo sa snažil zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok