Uber na Slovensku skončil, vraj dočasne. Zákazníkom poslal mail

TA3 SITA
28.3.2018 10:53

Spoločnosť Uber po rozhodnutí Okresného súdu Bratislava I o neodkladnom opatrení voči nej pozastavila činnosť svojej alternatívnej taxislužby v hlavnom meste Slovenska.

Uber na Slovensku skončil, vraj dočasne. Zákazníkom poslal mail
SITA/AP

Nespĺňa podmienky

"Napriek tomu, že nám rozhodnutie súdu ešte nebolo doručené, zaznamenali sme vyjadrenie súdu a pozastavujeme prevádzku služby v Bratislave," informoval Uber. Firma pôsobí na Slovensku iba v Bratislave od augusta 2015 na základe využívania mobilnej aplikácie, od začiatku jeho činnosti poukazovali bežní taxikári na to, že nespĺňa podmienky na základe zákona o cestnej doprave.

uber-1140-px_7f000001-5594-4a2b.jpg

Uber podľa rozhodnutia súdu musí prestať prevádzkovať alternatívnu taxislužbu v SR spôsobom, ktorý nespĺňa požiadavky na prevádzkovanie taxislužby podľa zákona o cestnej doprave z roku 2012. Súd rozhodol o neodkladnom opatrení voči Uberu ešte 16. februára na podnet Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov s tým, že uznesenie nadobudlo vykonateľnosť 22. februára a právoplatnosť 13. marca. Rozhodnutie súdu, vrátane vytvorenia doložky právoplatnosti a vykonateľnosti z 26. marca, zverejnilo združenie taxikárov na svojej facebookovej stránke.

Niekoľkomesačný boj

Uber zároveň musí prestať prevádzkovať taxislužbu pomocou osôb, resp. sprostredkúvať ju osobám, ktoré nespĺňajú požiadavky kladené na vodiča taxislužby. Takisto musí zastaviť túto činnosť, alebo sprostredkúvať ju pomocou vozidiel, ktoré nespĺňajú požiadavky na vozidlo taxislužby. Spoločnosť je tiež povinná zdržať sa uzavierania zmlúv o preprave osôb prostredníctvom osôb, ktoré nespĺňajú požiadavky na vodiča taxislužby, ako aj úkonov, ktorými sprostredkúva možnosť uzavrieť zmluvu o preprave osôb osobám nespĺňajúcim tieto požiadavky.

OZKT privítalo právoplatné a vykonateľné rozhodnutie súdu voči Uberu. Toto rozhodnutie považuje za logické vyústenie niekoľkomesačného boja za rovnosť podnikateľského prostredia v oblasti taxislužieb.

"Súd sa stotožnil s našimi tvrdeniami v plnom rozsahu, čím potvrdil skutočnosť, že spoločnosť Uber sprostredkúva taxislužbu prostredníctvom vodičov a vozidiel, ktoré sú v rozpore so zákonom, poškodzujú podnikateľské prostredie. Nakoľko ide o neodkladné opatrenie, ktoré je vykonateľné, mala by spoločnosť Uber tieto služby prestať poskytovať bezodkladne," uviedol predseda OZKT Matej Krampl. "Lehota na podanie odvolania márne uplynula a z toho dôvodu je toto uznesenie právoplatné a možnosť odvolania v tomto prípade neexistuje," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok