Povolajme veľvyslanca, vyzýva Cséfalvayová po útoku na exšpióna

TA3 SITA
26.3.2018 10:39

Predsedníčka Zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová si myslí, že v súvislosti s útokom jedovatou látkou v Salisbury by Slovensko malo postupovať spoločne s väčšinou krajín EÚ a zakročiť voči Rusku. Ako povedala, Európska únia ukázala v tomto jasný postoj, keď povolala svojho veľvyslanca z Moskvy na konzultácie do Bruselu.

Povolajme veľvyslanca, vyzýva Cséfalvayová po útoku na exšpióna
SITA/AP

Uvažujú o vyhostení diplomatov

„Očakávam od ministerstva zahraničných vecí rovnako jednoznačné stanovisko. Aj Európska únia a jej štáty musia mať svoju červenú čiaru. Ruská federácia a jej politici musia rozumieť, že túto čiaru nesmú prekročiť," povedala Cséfalvayová.

Použitie jedovatého plynu na území EÚ je podľa Cséfalvayovej za hranicou všetkého. „Slovensko by malo prejaviť s Veľkou Britániou solidaritu a okamžité povolanie slovenského veľvyslanca z Moskvy na konzultácie do Bratislavy je to najmenej, čo by som teraz od rezortu zahraničných vecí očakávala. Pripomínam, že napríklad v susednej Českej republike či v Poľsku uvažujú o vyhostení ruských diplomatov," pokračovala Cséfalvayová.

Ministerstvo zvažuje kroky

Predsedníčka výboru upozornila, že vláda predkladá do parlamentu programové vyhlásenie, v ktorom deklaruje jasnú európsku orientáciu. „To znamená aj jednoznačnú podporu našim partnerom a spojencom. S rozhodnými vyjadreniami a postojmi by sme preto nemali váhať. Bolo by dobré, keby Ruská federácia bola partnerom EÚ, bola by som rada, keby sme rozvíjali spoluprácu. Žiaľ, sme však dlhodobo svedkami krokov Moskvy, ktoré držia vzájomné vzťahy na bode mrazu," dodala Cséfalvayová.

Slovensko v súvislosti s prípadom zvažuje, že podnikne ďalšie kroky. Uviedol to hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. "Ministerstvo v danej veci zvažuje ďalšie kroky, na stole je viacero alternatív," spresnil.

Vyjadrili Británii podporu

Členské štáty Európskej únie na summite Európskej rady vyjadrili svoju podporu Británii, ktorá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju pripisuje Rusku. Očakáva sa, že by po vzore Británie, ktorá už vyhostila 23 ruských diplomatov, mali niektoré krajiny urobiť rovnako. O vyhostení ruských diplomatov napríklad otvorene hovorí Nemecko či Francúzsko. Kroky proti Moskve pripúšťajú aj pobaltské krajiny. Vyhostenie ruských diplomatov plánujú podľa agentúry Bloomberg aj Spojené štáty, ktoré čakali, či sa pridajú aj európske krajiny.

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovo paralytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva tvrdí, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok