Zosadený Puigdemont má problém, zadržali ho na hraniciach

TA3 TASR
25.3.2018 13:52

Bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta zadržala v nedeľu nemecká polícia, keď do krajiny pricestoval z Dánska. Oznámil to jeho právnik a potvrdila to aj polícia v severonemeckom meste Kiel. Dôvodom je európsky zatykač vydaný na separatistického lídra v Španielsku.

Puigdemont bol v čase zadržania na ceste z návštevy Fínska späť do Belgicka, kde žije už niekoľko mesiacov v exile. Nemecká Spolková polícia ho zastavila o 11.19 h na diaľnici A7, uviedol hovorca Krajinského kriminálneho úradu Kiel pre agentúru DPA. O zadržaní svojho klienta krátko predtým informoval na sociálnej sieti aj Puigdemontov právnik Jaume Alonso-Cuevillas, podľa ktorého s politikom zaobchádzali korektne a nachádza sa na policajnej stanici.

Španielsky Najvyšší súd v Madride rozhodol v piatok o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a šiestich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí. Puigdemont navštívil v uplynulých dňoch Fínsko, kde sa zúčastnil na stretnutiach v parlamente a vystúpil na Helsinskej univerzite. Tamojšie orgány ho však nezatkli a mohol tak odcestovať naspäť do Belgicka. Podľa fínskeho poslanca a svojho spojenca Mikka Kärnäho opustil Fínsko ešte v piatok.

V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojim podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok