Matovič ukázal fotografiu Kuciaka a Kušnírovej, vykázali ho

TA3 SITA TASR
23.3.2018 15:40

Predseda parlamentu Andrej Danko vykázal šéfa OĽaNO Igora Matoviča na zvyšok rokovacieho dňa zo sály, lebo sa nesprával v súlade so zákonom. Okrem iného v pléne ukázal fotografiu zavraždeného novinára a jeho priateľky. Nech si robí teraz čo chce, reagoval vtedy Matovič.

Takýto postup predsedajúcemu za istých podmienok umožňuje rokovací poriadok. Ten hovorí, že poslanca, "ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej miestnosti prekročil hranice slušnosti, predsedajúci vyzve zachovávať poriadok. Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, môže predsedajúci vykázať poslanca až do skončenia rokovania v tom istom dni z rokovacej miestnosti. Vykázaný poslanec má právo zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu". Takýto postup znamená pre Matoviča neospravedlnenú absenciu.

Matovič sa previnil napríklad tým, že počas svojho vystúpenia k programovému vyhláseniu vlády používal vizuálnu pomôcku, čo zákon zakazuje. Líder OĽaNO ukazoval fotku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Nech si Andrej Danko robí teraz čo chce, nech mi dá aj pokutu," povedal Matovič, keď vytiahol fotku. Ako tvrdil, malo ísť o zrkadlo novej vlády.

"Dnes som predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi ukázal bez slov foto Jána a Martiny - s tým, že nech sa im pozrie do očí," uvádza sa v Matovičovej reakcii. Danko podľa neho porušil zákon a bránil mu ako poslancovi v slobodnom výkone mandátu, ktorý mu vo voľbách dali voliči.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok