Grécke voľby vyhrala Nová demokracia, no vládnuť sama nemôže

TASR, TA3
6.5.2012 19:01

Víťazom dnešných parlamentných volieb v Grécku sa podľa prvých odhadov výsledkov, zverejnených tesne po zatvorení volebných miestností, stala strana súčasnej vlády národnej jednoty - konzervatívna Nová demokracia (ND) Antonisa Samarasa.

Grécke voľby vyhrala Nová demokracia, no vládnuť sama nemôže
SITA

Konzervatívci však nezískali dostatok hlasov na to, aby mohli utvoriť samostatnú vládu. Nemôžu sa s istotou spoliehať ani na spoločné vládnutie s doterajším koaličným partnerom a niekdajšou najsilnejšou stranou Panhelénskym socialistickým hnutím (PASOK) Evangelosa Venizelosa, ktoré pravdepodobne skončilo až na treťom mieste. Nová demokracia získala približne 17-20 percent hlasov. PASOK má v prieskumoch 14-17 percent hlasov.

Prekvapivo druhá so ziskom 15,5-18,5 percenta zrejme skončí Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), ktorá sa v prieskumoch pohybovala až na štvrtom mieste, za komunistami. Pred voľbami jej vodca Alexis Tsipras dôrazne kritizoval vládu, za to, že nepostupovala razantnejšie pri rokovaniach s veriteľmi Grécka.
Do parlamentu sa prvýkrát dostala ultrapravicová strana Zlatý úsvit, ktorá reprezentuje narastajúci hnev verejnosti pre medzinárodné balíčky pomoci. S ľahkosťou prekročí trojpercentné kvórum pre vstup do parlamentu, keď získala okolo sedem percent hlasov.
Predbežné výsledky potvrdzujú očakávania, podľa ktorých sa oslabila pozícia dvoch tradičných dominantných strán, konzervatívcov aj socialistov. Polepšili si menšie strany, vystupujúce proti nepopulárnym úsporným opatreniam.

Schopnosť novej vlády pokračovať v reštriktívnych opatreniach bude kľúčová pre pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci pre Grécko. Výsledky hlasovania odzrkadľujú skutočnosť, že mnohí Gréci stratili dôveru k dominantným politickým stranám, ktoré museli pod hrozbou štátneho bankrotu pristúpiť k tvrdým úsporným opatreniam.

Hoci Gréci dnes rozhodovali o novom parlamente, pre mnohých je táto nedeľa rovnaká ako ostatné. Najmä tí, ktorí od volieb neočakávajú zmenu k lepšiemu sa dnešok trávili opaľovaním sa na pláži, či výletmi do prírody:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok