Trump chce zastaviť epidémiu, navrhuje trest smrti pre dílerov

TA3 TASR
20.3.2018 00:07

Americký prezident Donald Trump vyzval v pondelok na zavedenie trestu smrti pre dílerov drog. Ide o súčasť jeho plánu na boj proti epidémii závislosti od analgetík v Spojených štátoch.

Trump chce zastaviť epidémiu, navrhuje trest smrti pre dílerov
SITA/Peter Maďar

Denne zomrie stovka

Trump načrtol danú víziu počas svojho prejavu v Manchesteri v štáte New Hampshire, ktorý je ťažko postihnutý týmto problémom, informuje stanica BBC. Očakáva sa, že šéf Bieleho domu ohlási tiež príslušné opatrenia zamerané na riešenie nadmerného predpisovania týchto liečiv a na nedostatočný prístup k liečbe.

Epidémia závislosti si len v roku 2016 vyžiadala životy vyše 63.000 Američanov, tvrdia zdravotnícke úrady. "Ak nebudeme prísni na dílerov drog, strácame čas. Súčasťou týchto opatrení je aj trest smrti," vyhlásil Trump v New Hampshire. Predtým túto myšlienku prezentoval aj začiatkom mesiaca na zhromaždení v Pensylvánii.

Podľa odhadov je od opiátov závislých 2,4 milióna Američanov, pričom medzi tieto látky sa zaraďujú i lieky proti bolesti a heroín. Národný ústav zdravia uvádza, že denne zomrie v USA na predávkovanie 115 osôb.

Smrť len za vraždu

V Spojených štátoch je za hrdelný zločin považovaná aj vražda súvisiaca s drogami, dosiaľ však ešte nikoho na základe tejto legislatívy nepopravili. Politici naznačili, že k pokusu zmeniť zákony tak, aby sa trest smrti aplikoval na samotné obchodovanie s drogami, nedôjde. Najvyšší súd totiž prehlasuje, že za hrdelný zločin by sa nemalo považovať nič iné než vražda.

Trump v súvislosti s bojom proti drogám predtým vyzdvihol filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho, hoci situácia v tejto ázijskej krajine viedla k mimosúdnym vraždám. Tamojšia polícia tvrdí, že v rámci protidrogovej kampane zabila viac než 4000 podozrivých. Trest smrti za užívanie drog má aj Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok