Turecko zasiahne aj v Iraku, tvrdí Erdogan po úspechu v Sýrii

TA3 TASR
19.3.2018 19:53

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že po víťazstve v sýrskom regióne Afrín rozšíri jeho krajina vojenské operácie do ďalších Kurdmi ovládaných oblastí v Sýrii, ako aj do oblasti Sindžár v Iraku. Napísala to tlačová agentúra AP.

Erdogan na slávnostnom vymenovávaní sudcov v tureckej metropole Ankara vyhlásil, že vojaci sa budú zameriavať na sýrske mesto Manbidž, ako aj Ajn al-Arab, takisto nazývané Kobané, a na ďalšie mestá pri hranici východne od rieky Eufrat. Tieto oblasti sú ovládané sýrskymi kurdskými silami podporovanými Spojenými štátmi a rozmiestnení sú tam americkí vojaci.

Erdogan povedal, že tureckí vojaci možno vstúpia do Iraku, aby vyhnali kurdských militantov z regiónu Sindžár, ak týchto militantov nebude ochotná vytlačiť iracká vláda. Turecko tvrdí, že región Sindžár sa čoraz viac stáva baštou kurdských militantov, ktorí vedú už od roku 1984 povstanie na juhovýchode Turecka.

Erdogan v Ankare doslova uviedol, že Turci "v jednu noc možno náhle vpadnú do Sindžáru". Turecký líder zároveň zdôraznil, že Ankara nemá v úmysle "podniknúť inváziu" do Sýrie, a dodal, že iba "čistí" pohraničnú oblasť od teroristov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok