Zloženie vlády by malo byť jasné, Fico prezradil mená nováčikov

TA3 TASR
19.3.2018 15:00

Odchádzajúci a nádejný premiér Robert Fico a Peter Pellegrini sa spoločne po rokovaní predsedníctva strany Smer-SD postavili pred novinárov. Fico informoval o nominantoch strany do novej vlády a zdôraznil, že výber ministrov mal jednoznačnú podporu smerákov.

Na vnútre chceli krízového manažéra

"Je plná podpora pre Petra Pellegriniho," začal Fico. Novým ministrom vnútra by sa mal podľa neho stať Jozef Ráž ml., súčasný generálny tajomník služobného úradu na ministerstve zdravotníctva. Vo funkcii podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má Pellegriniho nahradiť primátor Košíc Richard Raši. Novou ministerkou kultúry má byť krajská šéfka Smeru v Banskej Bystrici Ľubica Laššáková. Ministrom financií má zostať Peter Kažimír, ktorý sa má zároveň stať vicepremiérom. Ostatné posty Smeru-SD vo vláde majú ostať bez zmien - rezort zahraničia má opäť viesť Miroslav Lajčák, hospodárstvo Peter Žiga, zdravotníctvo Tomáš Drucker a na rezorte práce zostáva Ján Richter.

Pellegrini na margo Laššákovej povedal, že ju pozná dlhé roky ako slušnú a pracovitú dámu, ktorá sa venuje kultúre a médiám. Ocenil aj nomináciu Jozefa Ráža, ktorý je synom speváka skupiny Elán. "Povedali sme, že chceme krízového manažéra, ktorý nie je členom strany. Dokonca sme uvažovali o ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi a on sám odporučil Jozefa Ráža. Tak vznikla táto nominácia," vysvetlil s tým, že prezidentovi Andrejovi Kiskovi môže ešte v pondelok predložiť zodpovednú kandidátnu listinu.

Predpokladané zloženie novej vlády:

Predseda vlády: Peter Pellegrini 
Minister vnútra: Jozef Ráž ml.
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Minister zdravotníctva: Tomáš Drucker
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

Rážovou prvou legislatívnou iniciatívou má byť zmena spôsobu voľby policajného prezidenta tak, aby bola účinná ešte v priebehu tohto roka. Pri výbere budúceho prezidenta majú byť nastavené nové kritériá.

Fico: Chcem sa venovať strane

Či súčasný šéf policajtov Tibor Gašpar dovtedy ostane vo funkcii, je zatiaľ nejasné. Keďže nominantov prezradil aj Most-Híd a SNS ponechá v kabinete doterajších ministrov, zloženie novej vlády Petra Pellegriniho by malo byť jasné. Fico však Gašpara označil za absolútneho profíka. "Ak sa bude vyberať niekto ďalší, bude musieť spĺňať najvyššie kritériá," deklaroval.

Na otázku, či sa Fico vráti do parlamentu ako radový poslanec, odvetil, že chce byť v parlamente minimálne do doby, kým nová vláda nezíska dôveru. "V tomto okamihu špičky strany, ktoré sú v NR SR, by mali podporiť celý klub. Potom sa chcem strane venovať ako profesionálny predseda. Mojou úlohou bude, aby som jasne hovoril, čo strana očakáva a aké sú možnosti. Budem v plnej miere stáť za premiérom a ministrami Smeru-SD," dodal s tým, že v apríli bude pracovný snem Smeru-SD, na ktorom sa bude rokovať o novom štýle riadenia strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok