Sarkozy vytiahol fotku s Obamom, Hollande je pobúrený

SITA
6.5.2012 11:10

Záber dvoch lídrov, ako si familiárne podávajú ruky, Hollandových stúpencov zaskočil, keďže podľa svojich slov nevedeli o Obamovej podpore pre úradujúceho prezidenta. Vytiahnutie záberu dva dni pred rozhodujúcim hlasovaním je o to nepríjemnejšie, že americký líder je vo Francúzsku veľmi populárny.

Sarkozy vytiahol fotku s Obamom, Hollande je pobúrený
SITA

Podľa stúpencov socialistu to vyzeralo, že Obama stojí na strane úradujúceho šéfa Elyzejského paláca, ktorého verejne podporili jeho európski spojenci vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a britského premiéra Davida Camerona. Fotografia s Obamom sa objavila dva dni pred druhým kolom na Sarkozyho stránke i v propagačnom videu, v ktorom sa uvádza, že rodák z Paríža je "rešpektovaný a podporovaný" aj Obamom. V stanovisku amerického veľvyslanectva v Paríži sa však píše, že "americká vláda nepodporuje žiadneho z kandidátov". Jeden z nich sa s aktuálnym šéfom Bieleho domu stretne v máji hneď dva razy - na summite krajín G8 v Camp Davide a následnom summite NATO v Chicagu. Pre Hollanda by to išlo o premiérové stretnutie.

O tom, kto sa stane lídrom Francúzska na ďalších päť rokov, môže v nedeľu rozhodnúť takmer 46 miliónov oprávnených voličov. Prvé oficiálne odhady a čiastočné výsledky by mali byť známe najskôr o 20:00, kedy sa zatvoria všetky volebné miestnosti. Meno nového francúzskeho prezidenta by mali byť známe v nedeľu do polnoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok